TÜBİTAK Gemisi ile Körfez'deki incelemelere katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Körfezi'ndeki balık ölümleri ve kötü kokunun nedenlerini yerinde inceledi.
"Denizdeki kirlilik canlı yaşamını tehdit ediyor"
Kurum, İzmir Körfezi'nin karadan gelen kirlilik nedeniyle ciddi sorunlar yaşadığını ve denizdeki oksijen seviyesinin normalin çok altında olduğunu söyledi. Atıksu kaynaklı amonyak miktarının 50 kat fazla olduğunu belirten Bakan, bu durumun balık ölümlerine ve kötü kokuya neden olduğunu vurguladı.
"İç körfezde yaşam neredeyse yok oldu"
Bakan, Körfez'in bazı bölgelerinde oksijen seviyesinin neredeyse sıfıra düştüğünü, balıkların oksijensiz kaldığı için öldüğünü söyledi. İç Körfez'de zararlı maddelerin sınır değerlerinin iki katına çıktığını belirtti.
Kurum, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni defalarca uyardıklarını ve son beş yılda tesisin düzgün işletilmemesi nedeniyle 6 milyon lira ceza uygulandığını söyledi. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin kapasitesinin üzerinde çalıştığını, fazla atık suyun arıtılmadan denize döküldüğünü belirtti.
"Körfez için bilim kurulu oluşturduk"
Bakanlık olarak bilim insanları ve sivil toplum kuruluşlarıyla İzmir Körfezi için bir koordinasyon toplantısı yapacaklarını belirten Kurum, yerel yönetimlere kirlilikle mücadele için yol haritaları çıkarılacağını ve belediyelerin sorumluluklarının anlık olarak takip edileceğini ifade etti.
Bakan Kurum, İzmir Körfezi'nin kaderine terk edilemeyeceğini ve sorunun çözümü için kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.