CHP'den 'sivil havacılık' yasasıyla ilgili AYM'ye başvuru!

CHP, “sivil havacılık” yasasının yürürlülüğünün durdurulup iptal edilmesi talebiyle AYM'ye (Anayasa Mahkemesi) iptal başvurusu yaptı.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
05 Eylül 2024 14:02
GÜNCELLEME
05 Eylül 2024 14:08
CHP'den 'sivil havacılık' yasasıyla ilgili AYM'ye başvuru!
DHA
Kaynak DHA

CHP’den Sivil Havacılık Kanunu için iptal davası

CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, sivil havacılıkla ilgili yeni kanunun yürürlüğünün durdurulması ve iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını duyurdu. Günaydın, yaptığı yazılı açıklamada, CHP grubu olarak 9 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ve 4 Temmuz 2024 tarihinde kabul edilen 7519 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ile ilgili iptal davası açtıklarını belirtti.

İptal talepleri 12 maddeyle açıklandı

CHP'nin iptal ve yürürlüğü durdurma taleplerine dayanak olarak gösterdiği gerekçeleri, Günaydın 12 maddede sıraladı. Bu gerekçeler arasında, kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin rekabet hukukuna aykırı biçimde özelleştirilmesi ve çevre güvenliğini tehlikeye atması, ticari gemilerden alınacak karbon emisyonu bedellerinin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesi gibi hususlar yer aldı.

Ormanlarda yapılaşmaya izin verilmesi eleştirildi

Devletin Anayasa ile yükümlü olduğu ormanları koruma görevine aykırı olarak, ormanlık alanlarda kara yolu ve havaalanı projeleri için otel gibi yapıların yapılmasına izin verilmesinin hukuksuz olduğu iddia edildi. Ayrıca, bu tür yapılara izin verilmesi karşılığında bedel alınmamasının da hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

Denetim yetkisi kanunsuz şekilde sivil havacılığa devrediliyor

CHP’nin başvurusunda, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün, denetim ve yaptırımlar konusunda geniş yetkilerle donatılmasına dikkat çekildi. Kanuni ölçütler olmaksızın yerli ve yabancı şirketlere yapılacak denetimlerin usul ve esaslarının belirlenmesinin, hukuk ilkelerine aykırı olduğu belirtildi.

Özel güvenliğin havacılık güvenlik tedbirlerini alması eleştirildi

Günaydın, havacılık güvenlik tedbirlerinin özel güvenlik görevlileri tarafından yerine getirilmesinin, kolluk kuvvetlerinin görev alanını daralttığını ve vatandaşların özel hayata saygı hakkını zedelediğini vurguladı. Ayrıca, havacılık emniyetiyle ilgili tedbirlerin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenmesinin hukuka uygun olmadığını da dile getirdi.

PTT personeli ve fazla mesai ödemeleriyle ilgili düzenlemeler

CHP, PTT'de istihdam edilen personelin özlük haklarının yönetim kurulları tarafından belirlenmesini ve disiplin işlemlerinin yönetmeliklerle düzenlenmesini hukuki belirlilik ilkesine aykırı buldu. Ayrıca, liman başkanlıklarında çalışanların fazla mesai ücretlerinin kanuni dayanak olmadan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca belirlenmesinin de hukuksuz olduğunu savundu

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa