Çocukların beslenme çantasında neler olmalı?

Okulların açılmasına kısa bir süre kala veliler, çocukların beslenme çantasında neler olmalı? Sorusunu araştırıyor. İşte yanıtı...

Ecem Çetin Muhabir
YAYINLAMA
05 Eylül 2024 16:34
GÜNCELLEME
06 Eylül 2024 12:11
Çocukların beslenme çantasında neler olmalı?
Ecem Çetin Muhabir

Haziran ayında başlayan 3 aylık yaz tatili için artık son günler. 

Yaz tatilinin bitmesiyle birlikte okullar açılacak, öğrenciler ve öğretmenler okullarına kavuşacak. 

2024-2025 Eğitim-Öğretim dönemi, 9 Eylül Pazartesi itibariyle başlayacak.  

Saat saatlerinde ilk ders zili çalacak, öğrenciler ve öğretmenler için eğitim hayatında yeni bir dönem başlayacak. 

Anasınıfı ve 1. sınıf öğrencileri için ise okul bir hafta erken açıldı. 2 Eylül Pazartesi itibariyle uyum haftası kapsamında anasınıfı ve 1. sınıf öğrencileri için okul süreci başladı. 

Okullarla birlikte velilerin gündeminde beslenme çantaları var. Veliler, çocuklarının beslenme çantalarında neler olması gerektiğini araştırıyor. 

Beslenme çantasında besleyici, sağlıklı ve dengeli yiyecekler olması çocukların sağlığı açısından oldukça büyük bir öneme sahip. 

İşte beslenme çantasında olması gerekenler; 

1. Tam Tahıllı Gıdalar

Enerji veren ve uzun süre tok tutan tam tahıllı ürünler, çocuğunuzun gün boyu aktif kalmasına yardımcı olur. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, tam tahıllı krakerler veya kepekli makarnalar iyi birer seçenek olabilir. Sandviçlerde tam tahıllı ekmek tercih ederek besleyici değeri artırabilirsiniz.

2. Protein Kaynakları

Çocukların büyüme ve gelişim süreçlerinde proteine ihtiyaçları var. Beslenme çantasına haşlanmış yumurta, tavuk, az yağlı peynir ya da ton balığı gibi protein zengini besinler koyulabilir. Protein, kas gelişimi ve bağışıklık sistemi için gereklidir.

3. Süt ve Süt Ürünleri

Kemik ve diş gelişimi için gerekli olan kalsiyumu sağlamak adına süt, yoğurt, ayran veya kefir gibi süt ürünleri ideal seçeneklerdir. Özellikle küçük boy kutu süt veya yoğurtlar, beslenme çantasında rahatlıkla taşınabilir.

4. Taze Sebze ve Meyveler

Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vitamin ihtiyacını karşılamak için taze sebze ve meyveler büyük önem taşıyor. Mevsimine uygun olarak elma, mandalina, havuç, salatalık gibi taşınması kolay meyve ve sebzeler tercih edilebilir. Meyveleri küçük dilimler halinde koymak, çocukların tüketimini kolaylaştıracaktır.

5. Sağlıklı Atıştırmalıklar

Cips, çikolata gibi işlenmiş gıdalar yerine evde hazırlanmış sağlıklı atıştırmalıklar beslenme çantasına konulmalıdır. Fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler, az miktarda kuru meyve ya da ev yapımı tahıllı barlar sağlıklı atıştırmalık alternatifleri olabilir.

6. Su

Çocukların gün boyu yeterli miktarda su içmeleri hayati önemdedir. Beslenme çantasına mutlaka bir su şişesi ekleyin. Meyve suyu veya şekerli içecekler yerine suyun tercih edilmesi, sağlıklı bir alışkanlık kazandıracaktır.

7. Tahıllı ve Şekersiz Kurabiyeler

Evde yapılmış az şekerli veya şekersiz, tahıllı kurabiyeler veya kekler, çocuklar için hem lezzetli hem de sağlıklı atıştırmalıklar olabilir. Özellikle yulaf, badem unu gibi sağlıklı malzemelerle yapılmış tarifler tercih edilebilir.

8. Yulaf veya Granola Barlar

Enerji veren ve tok tutan yulaf bazlı granola barlar, çocukların hem tatlı ihtiyacını karşılar hem de sağlıklı bir atıştırmalık sunar. Şeker yerine bal veya pekmez ile tatlandırılan ev yapımı barlar, hazır ürünlere göre daha sağlıklı bir alternatiftir.

9. Doğal Pekmez veya Bal

Tatlı bir seçenek olarak çocuklara küçük bir kapta pekmez veya bal verilebilir. Özellikle kalsiyum ve demir açısından zengin olan pekmez, ekmek üzerine sürülerek beslenme çantasına eklenebilir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa