Copernicus 2024 yazını 'en sıcak yaz' olarak kaydetti
Avrupa Birliği'nin (AB) uydu izleme sistemi Copernicus, 2024 yazının dünya genelinde "en sıcak yaz" olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, bu yaz, önceki yıllara kıyasla küresel sıcaklıklarda önemli bir artış yaşandı.
Ağustos 2024, tarihin en sıcak ayı oldu
Copernicus’un verilerine göre, Ağustos 2024, 1991-2020 referans dönemi ortalamasının 0,71 derece üzerine çıkarak tarihteki en sıcak ağustos ayı olarak kayıtlara geçti. Haziran-Ağustos 2024 dönemi boyunca dünya genelinde ölçülen ortalama sıcaklık ise aynı referans dönemi ortalamasının 0,69 derece üzerine çıktı. Bu artış, 2023’teki önceki rekorun da 0,66 derece önüne geçerek yeni bir rekor kırdı.
Avrupa'da 2024 yazı sıcaklık rekorları kırdı
2024 yazı, sadece küresel çapta değil, Avrupa’da da rekor sıcaklıklarla dikkat çekti. Avrupa'daki sıcaklık ortalaması, 1991-2020 ortalamasını 1,54 derece aşarak "en sıcak yaz" olarak kaydedildi. Ayrıca, 2022 yılında kırılan 1,34 derecelik sıcaklık artışı rekoru da bu yaz geride bırakıldı.
Avrupa ve diğer bölgelerdeki sıcaklık farklılıkları
Bu yaz Avrupa genelinde sıcaklıklar güney ve doğu bölgelerinde ortalamanın üzerinde seyrederken, İrlanda ve İngiltere'nin kuzeybatı kesimlerinde, İzlanda’da ve Portekiz’in batı kıyısında ise ortalamanın altında kaldı. Avrupa dışındaki bölgelerde ise Antarktika'nın doğusu, Texas, Meksika, Kanada, İran, Çin, Japonya ve Avustralya’da sıcaklıklar ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Öte yandan, Rusya'nın doğusu, Alaska, Pakistan ve Güney Amerika’nın güneyinde sıcaklıklar ortalamanın altında kaydedildi.
Yağışlar ve kuraklık dengesi değişti
2024 yazı, Avrupa’nın batı ve kuzey kesimlerinde ortalamadan daha yağışlı geçerken, Akdeniz bölgesinin büyük kısmı ve Avrupa’nın doğusu daha kuru bir sezon yaşadı. Bu dengesizlik, iklim değişikliğinin bölgesel etkilerini gözler önüne serdi.
Uzmanlardan uyarı: 'Daha yıkıcı sonuçlar gelebilir'
Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, yaşanan sıcaklık artışlarının daha büyük sorunlara yol açabileceğini belirtti. Burgess, "Son üç ayda dünya, en sıcak haziran ve ağustos aylarını yaşadı. Bu durum, 2024’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olma ihtimalini artırıyor. Eğer sera gazı emisyonları hızla azaltılmazsa, 2024 yazında gördüğümüz aşırı sıcak olayları insanlık ve gezegen için daha yıkıcı sonuçlar doğurabilir" dedi.
2024, 'en sıcak yıl' olabilir
Copernicus’un raporunda, 2024’ün tarihin "en sıcak yılı" olma olasılığının giderek arttığı ifade edildi. Sıcaklık verileri, bu yılın, küresel ısınmanın etkilerini derinlemesine hissettirdiğini gösteriyor.