Yapay zekayı ile müzik platformlarını dolandırdı!

ABB'de bir şahıs, ürettiği sahte şarkıları botlar yardımıyla dinletti. Platformları telif ücreti alarak dolandıran şahıs, milyonlarca dolar kazandı.

Ecem Çetin Muhabir
YAYINLAMA
06 Eylül 2024 13:47
GÜNCELLEME
06 Eylül 2024 14:31
Yapay zekayı ile müzik platformlarını dolandırdı!
Ecem Çetin Muhabir

Son yıllarda yapay zeka teknolojisinin gelişmesi, işlerimizde kolay bir sürece girmemize neden oldu. 

Bazı durumlarda işlerimiz daha kolay hallederken, yapay zeka ile yeni üretimlerde yapıldı. 

Ancak yapay zeka bazen kötü sonuçlar doğurabiliyor. Bunlardan en kötü ise 'dolandırıcılık'... 

Bunun bir örneği Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşandı. 

Kuzey Carolina'lı bir müzisyen, akıllara durgunluk veren bir planla Spotify, Apple Music ve Amazon Music gibi platformları dolandırdı.

Var olmayan müzik gruplarına ait binlerce sahte şarkı üreten Michael Smith (52) o şarkıları botlar yardımıyla dinletti. 

Müzisyen ardından platformlardan telif ücreti topladı. Bu plan sayesinde milyonlarca dolar kazandığı iddia edilen Smith, dolandırıılık ve kara para aklama suçlamalarıyla karşı karşıya.

Michael Smith (52), yapay zeka (AI) kullanarak müzik platformlarını dolandırdığı suçlamasıyla Çarşamba günü federal savcılar tarafından mahkemeye sevk edildi.

Smith'in bunu yedi yıl boyunca devam ettirdiği iddia edildi. İddialara göre Smith, bu süre zarfında sahte e-posta adresleri ve hesaplar oluşturarak, kendi ürettiği şarkıları farklı bilgisayarlardan tekrar tekrar dinletti. Bu şekilde müzik platformlarının algoritmalarını kandırarak, bireysel dinleyiciymiş gibi davranan sahte hesaplar aracılığıyla dinlenme sayıları artırıldı.

Müzik endüstrisinde başarı büyük oranda dijital dinleme sayılarına dayandığı için, Smith'in sahte şarkıları kısa sürede milyarlarca dinlenmeye ulaştı. Dolandırıcılığını gizlemek adına her bir şarkının dinlenme sayısını makul seviyelerde tutan Smith, faaliyetini geniş bir sahte katalog ile sürdürdü. AI ile ürettiği sanatçı isimleri ve şarkı başlıklarını da ilginç ve dikkat çekmeyecek şekilde seçerek şüphe çekmemeyi başardı.

"10 milyon doları zimmetine geçirdi"

Smith’in dolandırıcılık planı kapsamında oluşturduğu sanatçı isimleri arasında “Callous Post” ve “Calorie Screams” gibi dikkat çekici gruplar yer alıyor. Şarkı adları ise “Zygotic Washstands” ve “Zymotechnical” gibi sıradışı başlıklar taşıyor. Smith'in bu yöntemle yaklaşık 10 milyon doları zimmetine geçirdiği ifade ediliyor.

Eğer suçlu bulunursa, Michael Smith dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarından her biri için 20 yıla kadar hapis cezası alabilir. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa