Ölümlerin %24'ü hava kirliliğinden...

DSÖ verilerine göre dünya genelindeki ölümlerin yüzde 24’ü hava kirliliği kaynaklı. Solunum, deri, kalp damar, üreme ve beslenme sistemleri etkileniyor.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
06 Eylül 2024 15:05
GÜNCELLEME
06 Eylül 2024 15:30
Ölümlerin %24'ü hava kirliliğinden...
DHA
Kaynak DHA

Hava kirliliği birçok hastalığa yol açıyor

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Merve Erçelik, hava kirliliğinin çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtti. Erçelik, özellikle solunum yolu, deri, kalp-damar, beslenme ve üreme sistemi hastalıkları üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, son yıllarda gerçekleşen ölümlerin %24'ü hava kirliliği nedeniyle oldu" dedi.

Türk Toraks Derneği'nin hava kirliliği çalışması

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu’nun Türkiye'deki hava kirliliği üzerine yaptığı çalışmalarda görev alan Dr. Merve Erçelik, ülkenin hava kirliliği verilerini incelediklerini açıkladı. Erçelik, hava kirliliğinin özellikle kalp-damar hastalıklarını tetiklediğini belirterek, toplumsal önlemlerin yanı sıra bireysel tedbirlerin de alınabileceğini vurguladı.

Türkiye'nin hava kirliliği haritası çıkarıldı

Kentlerdeki hava kirliliğini ele alan Erçelik, 2023 yılı hava kalitesi verilerine göre Türkiye’nin hava kirliliği haritasını oluşturduklarını ifade etti. DSÖ'nün partikül madde (PM) için belirlediği yıllık limitin 15 miligram/metreküp olduğunu belirten Erçelik, "Ülkemizde tüm şehirlerde bu değerin üzerinde hava kirliliği var. Partikül maddelerin yanı sıra ozon, sülfür dioksit ve nitrik oksit gibi maddeler de hava kirliliğine katkıda bulunuyor" diye konuştu. Araştırmada PM'nin solunum yolu hastalıklarına olan etkileri nedeniyle bu maddeye odaklanıldığını belirtti.

Isparta’da kirlilik DSÖ limitlerinin 2 katı

Erçelik, Isparta’da hava kirliliği seviyelerinin normalin oldukça üzerinde olduğunu söyledi. 2021 yılında 36, 2022 yılında 31, 2023 yılında ise 27 mikrogram/metreküp ölçülen PM değerlerinin, DSÖ’nün 15 miligram/metreküp limitinin 2 katı olduğunu vurguladı. Hava kirliliğinin sadece solunum yolunu değil, kalp-damar, gastrointestinal ve üreme sistemi gibi birçok vücut fonksiyonunu da etkilediğini ifade etti. Erçelik, özellikle akciğer sağlığı açısından astım atakları, KOAH ve akciğer kanseri riskinin arttığını belirtti.

Hava kirliliğinin önlenmesi için alınacak tedbirler

Hava kirliliğinin neden olduğu hastalıkların azaltılabileceğini belirten Dr. Merve Erçelik, DSÖ verilerine göre ölümlerin %24'ünün hava kirliliği ile ilişkili olduğunu hatırlattı. Erçelik, bireysel olarak alınabilecek önlemleri sıralayarak, kişisel araç kullanımı yerine toplu taşımanın tercih edilmesini, ısınmada kullanılan yakıtların kalitesine dikkat edilmesini ve anız yakmanın önlenmesi gerektiğini söyledi. İç mekanların hava kalitesine de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Erçelik, gelecekteki nesiller için hava kirliliği ve iklim değişikliğiyle mücadele edilmesinin önemini vurguladı.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa