Alman hükümetinin Göç Anlaşmaları Özel Temsilcisi Joachim Stamp, Rusya ve Belarus üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine ulaşan düzensiz göçmenlerin iltica işlemlerinin Ruanda'da yapılmasını önerdi.
Stamp, Ruanda'nın İngiltere ile yaptığı anlaşmayla bu tür kapasitelere sahip olduğunu belirterek, iltica işlemlerinin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği çatısı altında gerçekleştirilmesini önerdi. Bu planın, özellikle AB'nin doğu sınırlarından gelen düzensiz göçmenleri kapsayacağını ve yılda yaklaşık 10 bin kişiyi hedeflediğini belirtti.
Joachim Stamp, Rusya ve Belarus’un göçmenlere Avrupa'ya gitme vaadinde bulunduğunu ve bu propagandanın Ruanda’da yapılacak iltica işlemleriyle etkisiz hale getirilebileceğini söyledi. Ayrıca, bu önerinin uygulanabilmesi için bazı yasal değişikliklerin yapılması gerektiğini vurguladı.
Öneri, Hristiyan Birlik partileri tarafından da benzer bir şekilde destekleniyor; onlar da iltica işlemlerinin AB dışındaki ülkelerde yapılmasını savunuyorlar.
Bu yaklaşım, İngiltere'nin 2022'de başlattığı ancak iptal edilen "Ruanda Planı"na benzer bir yapıda olsa da, Stamp, iltica süreçlerinin BMMYK gözetiminde yapılması gerektiğini vurgulayarak farklı bir perspektif sunuyor.