Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 20'nci Olağanüstü Kurultayı, Ankara ATO Congresium'da gerçekleşti ve parti tüzüğünde önemli değişiklikler yapıldı. Kurultaya parti üyeleri, il başkanları, milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri ve eski genel başkanlar katıldı. Oylama sonucunda, öneriler doğrultusunda hazırlanan yeni tüzük kabul edildi.
Başkan Adaylığı İçin Yeni Kurallar
Kurultayda kabul edilen 41. maddeye göre, kongrelerde başkan adayı olabilmek için kongre üye tam sayısının en az %10'unun, en fazla %15'inin yazılı önerisi gerekecek. Ayrıca, adaylar %15'ten fazla imza toplayamayacak ve bu oranı aşan imzalar kurultay başkanlığına sunulamayacak. Genel başkan adayı olabilmek için ise üye tam sayısının en az %5'i, en fazla %10'u oranında imza toplanması gerekecek. Adaylar %10'dan fazla imza toplarsa adaylık sunamayacak. Delegeler ise sadece bir aday için imza verebilecek.
TBMM Adaylık Süreci ve Seçim Yöntemleri
Yeni tüzüğe göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üyeliği adayları ön seçim, örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması veya merkez yoklaması gibi yöntemlerle belirlenecek. Bu yöntemlere Parti Meclisi, il örgütlerinin görüşlerini alarak karar verecek. Ayrıca, örgüt denetiminde önseçim yapılan seçim çevrelerinde, Parti Meclisi TBMM üye tam sayısının %15'ine kadar genel merkez kontenjanı belirleyebilecek. Her seçim çevresinde, milletvekili listesinin ilk sırasında bir engelli adaya yer verilmesi zorunluluğu getirildi.
Üst Üste 3 Dönem Kuralı
Yeni tüzükte, milletvekili, belediye başkanı, belediye meclis üyesi ya da il genel meclis üyesi olarak bir kişinin en fazla 3 dönem üst üste seçilebileceği düzenlendi. Bu sınırlamanın 27. dönemden itibaren uygulanacağı ve yarım kalan yasama dönemlerinin hesaba katılmayacağı belirtildi. Ayrıca, milletvekili çıkarılmayan seçim çevrelerinde partinin oy oranını artırmak amacıyla Parti Meclisi kararı ile 3 dönem kuralının uygulanmaması karara bağlandı.