Çalışmayan kadınlar eğer evli değilse anne ya da babasından yetim aylığı alabiliyor.
Ancak, evli olanlar bu haktan yararlanamıyor.
Son dönemde , hayat şartlarının da etkisiyle boşanan bazı çiftler buna rağmen birlikte yaşamaya devam edebiliyor. Boşanan kadın, herhangi başka gelir olmadığında anne ya da babasından varsa kalan yetim aylığını alabiliyor. Bunu alabilmesi için, boşandığı eşiyle hem hayatlarını hem evlerini ayırmış olması gerekiyor.
İşte, hem yetim aylığı alıp hem boşandığı eşiyle birlikte yaşayanlar Maliye’nin radarına girdi. Bu durumda olanlar varsa tespit edilerek maaş almasının önüne geçilecek. Yasal olmayan böyle hallerde cezai yaptırımlar da uygulanabilecek ve haksız ödemeler geri alınabilecek.
Öte yandan, sosyal yardım alanların sayısı da her yıl artıyor.
2017 yılında sosyal yardım alan hane sayısı 3.2 milyon iken 2023’te 4.99 milyona çıktı. Bir başka anlatımla, son 4 yılda sosyal yardım alan hane sayısında 1.7 milyon artış meydana geldi.
Bu, Türkiye’deki 5 haneden birinin sosyal yardım alır hale geldiği anlamını taşıyor. Sosyal yarım alanların nüfusa oranı, 2017 yılında yüzde 13.7 seviyesindeyken 2023’te yüzde 18.4’e kadar çıktı.
Gücü olduğu halde iş aramayıp yardım alanlar ve yardımı almaya devam etmek için kayıtsız çalışanlar da takibe alındı.
İşkur’un da devreye alınacağı yeni dönemde meslek danışmanları etkin rol oynayacak. Sosyal yardım alanların istihdam edilebilir hale getirilmesi için eğitim ve meslek edindirme faaliyetleri yaygınlaştırılacak.