İzmir Körfezi yine kirlilik sebebiyle kötü kokuyor. Bununla da kalmıyor körfezde toplu balık ölümleri yaşanıyor.
Buna çare üretmesi gereken İzmir Büyükşehir Belediyesi ise kendi derdine bile çare olamıyor.
Kendisine ait 2 atık su artıma tesisi standardın üzerinde kirlilik içeren suyu denize bırakıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da körfezdeki kötü gidişe dur demek ve canlı yaşamının bitişini önlemek için harekete geçti.
İzmir Körfezi'nde inceleme başlatılırken Bakanlığa bağlı uzman ekipler ile Mobil Su ve Atıksu Laboratuvarı, bölgeye gönderildi.
22 ve 23 Ağustos tarihlerinde yaşanan kirliliğin karasal kaynaklı olup olmadığını tespit etmek isteyen ekipler, Körfez’e dökülen derelerden ve atık su arıtma tesislerinin çıkışlarından numuneler aldı.
Bu numuneler analiz edildi. Sonuç çarpıcıydı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'ne bağlı Çiğli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi ile Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri’nin, “çevre mevzuatında belirtilen standartların üzerinde” kirli suyu İzmir Körfezi'ne deşarj ettikleri numune analizleriyle ortaya çıktı.
Bakanlık, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'ne 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında 1 milyon 858 bin 610 TL idari ceza kesti. Ayrıca, Cumhuriyet Başsavcılığı'na sorumlular hakkında suç duyurusu yapıldı.
Öte yandan, balık ölümleri sonrası bakanlık ekipleri tarafından yapılan ön incelemede İzmir Körfezi’nde atık sulardan kaynaklanan amonyak miktarının olması gerekenden 50 kat daha fazla olduğu anlaşıldı.
Körfez’de litrede 6 miligram olması gereken oksijen seviyesinin ise 1,8; hatta kimi yerlerde 0’a düştüğü belirlendi. Böylece toplu balık ölümlerinin oksijensizlikten yaşandığı ortaya çıktı.
İzmir Körfezi’nde 9 Eylül’de de (dün) deniz suyu rengi yeşil ve kahverengiye dönerken Karşıyaka ilçesi Aksoy Mahallesi civarında çok sayıda ölü balık deniz yüzeyine çıktı.