Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un öncülüğünde 2021 yılında başlatılan İklim Elçileri Hareketi, 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP29) öncesi Ankara’da bir araya geldi.
Üniversite öğrencilerinden oluşan iklim elçileri, Ankara’da düzenlenen ve iki gün süren Yerel Gençlik Konferansı’nda (LCOY) iklim değişikliğiyle mücadeleye dair çözüm önerileri sundu.
İklim elçileri projesi sürüyor
Proje, gençler arasında iklim değişikliği farkındalığını artırmayı ve üniversitelerde iklim dostu kampüsler oluşturmayı hedefliyor. Türkiye genelindeki üniversitelerden seçilen iklim elçileri, bu yıl 11-24 Kasım tarihleri arasında Azerbaycan’ın Bakü şehrinde gerçekleşecek COP29 öncesi Ankara’da Yerel Gençlik Konferansı kapsamında buluştu.
"En ağır yükü genç nesiller taşıyacak"
Konferansın açılışında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver, iklim krizinin en ağır yükünü genç nesillerin taşıyacağını belirtti.
İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar ise bu toplantının, gençlerin yerel iklim eylemlerine katkıda bulunması ve uluslararası platformlara destek sağlaması açısından büyük bir fırsat sunduğunu dile getirdi.
"Türkiye'yi tebrik ediyoruz"
Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Babatunde Ahonsi, Türkiye'nin iklim elçileriyle yürüttüğü çalışmaların önemine değindi. Ahonsi, şunları söyledi:
UNICEF Türkiye ADAP Bölüm Başkanı Chizuru Iwata ise "Çocukların büyüme sürecinde daha fazla enerji, su ve gıdaya ihtiyaç duyuyoruz ancak iklim değişikliği, bu kaynaklara erişimi zorlaştırıyor" diye konuştu.
İklim elçileri hareketi büyüyor
2024 yılı itibarıyla Türkiye genelinde 208 üniversiteden bildirilen 175 asil ve 175 yedek olmak üzere toplam 350 iklim elçisi bulunuyor. 18-25 yaş aralığındaki lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşan bu elçiler, ağırlıklı olarak üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinden seçiliyor.