Türk dünyası ortak alfabede uzlaştı

Türk dünyasını birleştirecek önemli bir adım atıldı. ülkeleri 34 harften oluşacak Ortak Türk Alfabesi için uzlaşmaya vardı.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
11 Eylül 2024 23:15
GÜNCELLEME
11 Eylül 2024 23:19
Türk dünyası ortak alfabede uzlaştı
CS
Canan Salman Muhabir

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) tarafından kurulan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Türk dilleri için ortak bir alfabe geliştirme çalışmalarında önemli bir dönüm noktasına ulaştı. Yapılan toplantılar sonucunda, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde anlaşma sağlandı.

Türk Akademisi tarafından yapılan açıklamaya göre, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 9-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirdiği üçüncü toplantıda önemli kararlar aldı. Bu toplantıda, komisyonun iki yıl süren çalışmaları gözden geçirilerek, Latin harflerine dayanan ortak alfabe önerisinin son şekli üzerinde mutabakata varıldı. Komisyon, Türk dillerinde yer alan farklı sesleri temsil edecek şekilde geliştirilmiş 34 harfli bir alfabe üzerinde anlaşmaya vardı.

Latin tabanlı 'Ortak Türk Alfabesi' geliştirildi

Toplantının amacı, 1991 yılında bilim insanları tarafından önerilen Latin temelli Ortak Türk Alfabesi projesini gözden geçirmek ve eksiklikleri tamamlamaktı. İki yıllık bir çalışmanın ardından, Türk dillerindeki tüm fonemleri kapsayan 34 harfli alfabe önerisi tamamlandı. Alfabenin her harfi, Türkçe başta olmak üzere çeşitli Türk dillerinde yer alan farklı sesleri temsil ediyor.

Bu gelişmenin tarihi bir önem taşıdığının altı çizilen açıklamada, yeni alfabeyle birlikte Türk halkları arasındaki kültürel bağların ve dil birliğinin güçleneceği, ayrıca dil mirasının korunacağı belirtildi. Ortak bir alfabenin benimsenmesiyle birlikte Türk dünyasında karşılıklı anlayış ve iş birliğinin artması hedefleniyor.

Alfabeye katkılara teşekkür

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu’nun önderliğinde gerçekleştirilen bu çalışmalara katılan TDT üyesi ülkelerin hükümetlerine ve komisyon üyelerine teşekkür edildi. 

Açıklamada ayrıca, tüm ilgili kurumlar ve kuruluşlar Ortak Türk Alfabesi’nin uygulanmasına destek vermeye davet edildi. Bu yeni alfabenin hayata geçirilmesi, Türk dilleri arasındaki uyumu sağlamanın yanı sıra, Türk halklarının dil zenginliğini ve mirasını geleceğe taşıyacak bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa