Türkiye'nin ilk yerli yüksek hızlı asansörü için çalışmalar başladı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Konya'da bulunan Emlak Konut Asansör (EKA) Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. fabrikasında, Türkiye'nin ilk yerli ve yüksek hızlı asansörünün üretimi için çalışmalara başlandığını açıkladı. Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, fabrikanın yerli üretim hedefi ve çevreye duyarlı yapısıyla dikkat çektiğini belirtti.
%100 yerli üretim hedefi
Bakan Kurum, paylaşımında fabrikanın sıfır atık uyumlu ve yenilenebilir enerji kullanan bir tesis olduğunu vurgulayarak, "İnşaat sektöründe %100 yerli üretim hedefiyle, Türkiye'nin ilk yüksek hızlı asansörünü hayata geçirmek için çalışmalarımıza başladık" dedi. Fabrikanın ileri teknolojiyle donatıldığını ve bu sayede dünya çapında rekabetçi bir konuma ulaştıklarını da belirtti.
6 metre/saniye hızında asansör üretimi
EKA Genel Müdürü Kurtuluş Erdem Bayraktar, Türkiye'nin ilk 6 metre/saniye hızında yüksek hızlı asansörünü üretmek için Ar-Ge çalışmalarına başladıklarını duyurdu. Bayraktar, "Şu anda ürün tasarım aşamasındayız. En kısa sürede testlerimizi gerçekleştirip sertifikasyon sürecine başlayacağız" dedi. Amaçlarının, yerli ve milli bir dünya markası haline gelmek olduğunu vurguladı.
Deprem bölgesine yönelik çalışmalar
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası EKA'nın ihracat çalışmalarını yavaşlatarak deprem bölgesine odaklandığını belirten Bayraktar, "Asrın felaketi sonrası bölgeye yüzlerce asansör gönderdik. Önceliğimiz her zaman kendi ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamak" diye konuştu. Bayraktar, Emlak Konut GYO, TOKİ ve EPP gibi Bakanlık iştirakleriyle uyum içinde çalıştıklarını ifade etti.
5 milyar dolarlık ihracat hedefi
Bakanlıktan yapılan açıklamada, EKA’nın Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda üretime başladığı ve %91,46 yerlilik oranına ulaştığı bildirildi. Şirketin, %100 yerli üretim ve 5 milyar dolarlık ihracat hedefiyle dünyanın lider 7 asansör firması arasına girmeyi planladığı belirtildi. Akıllı yazılımlar ve robotik sistemlerle üretim yapan EKA, %35 genç istihdam oranıyla da dikkat çekiyor.