ABD, İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırımın suç ortağı olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Birleşmiş Milletler’de İsrail’in gündem olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
öldüren İsrail'e "gereğinden fazla" mesai harcadığını öne süren Greenfield, BM'de İsrail'e adil olmayan biçimde odaklanıldığını savundu.
Çoğu çocuk ve kadın masum 40 bin Filistinli için ‘adalet’ kavramını unutan ABD’li diplomat, eli kanlı terör devletinin dilediğini yapması için gözlerden uzak tutma gayretini saklamadı.
Linda Thomas-Greenfield, İsrail dışında hiçbir ülke için BM Güvenlik Konseyi'nde her ay toplantı yapılmadığına işaret etti.
Bunu sıklıkla dile getirdiklerini belirten Greenfield, ağzındaki baklayı da çıkardı.
Thomas-Greenfield, bir gazetecinin gün geçtikçe daha çok ülkenin Filistin Devletini tanıdığını hatırlatması üzerine, ABD'nin tutumunu açıklarken "Filistin" demekten özenle kaçındı.
BM Daimi Temsilcisi, "Bir devletin halkına karşı belirli sorumlulukları vardır ve Filistinlilerin mevcut durumda devlet olabilmek için yeterliliğe sahip olduğunu düşünmüyorum." sözleriyle 2 devletli çözüme ne kadar uzak durduklarını ortaya koydu.
Bu açıklama bile İsrail’in yasa dışı Yahudi yerleşimcilerle her geçen gün işgali genişletmeye nasıl devam ettiğini de gösterdi.
Katılımcıların sorularını da cevaplayan Thomas-Greenfield, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında "yakalama kararı" çıkarma talebine ilişkin sorusuna karşısında sinilerine hakim olamadı.
Bir an yakalama kararının çıktığını zanneden temsilci, katılımcının "ABD bu kararlara uyacak mı?" sorusuna "Netanyahu bir kaç hafta önce ABD'ye geldi ve tutuklanmadı." Diyerek yanıt verdi.
Temsilci haddini aşarak UCM’nin yargı yetkisini de şu sözlerle tartışmaya açtı.
"Tamam, açık olayım. Netanyahu'yu tutuklamayacağız çünkü UCM'nin İsrail üzerindeki yargı yetkisi hakkında şüphemiz var. Bunu çok ama çok açık bir şekilde belli ettik."
Bu da ‘hukukun üstünlüğü mi üstünün hukuku mu?’ tartışmalarını tekrar gündeme getirdi.
UCM Başsavcısı Han, 20 Mayıs'ta, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında "yakalama kararı" başvurusunda bulunmuştu.
Han, iki ismin Gazze Şeridi'nde işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar sebebiyle cezai sorumluluk taşıdığına inanmak için makul gerekçeler bulunduğunu ifade etmişti.
Han, Netanyahu ve Gallant'a ilaveten öldürülen Hamas lideri İsmail Heniyye ile onun yerine geçen Yahya Sinvar ve Muhammed ed-Dayf hakkında da "yakalama kararı" çıkarılmasını istemişti.