Almanya, düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele kapsamında sınır kontrollerini genişletme kararı aldı.
Bu yeni düzenleme ile Almanya, halihazırda Avusturya, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında yürüttüğü kontrolleri, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka sınırlarına da genişletti.
Karar, Avrupa Komisyonu'na bildirilmiş olup, sınır kontrollerinin "geçici" olduğu ve altı ay süreyle uygulanacağı vurgulandı.Alman hükümeti, bu kontrollerin insan kaçakçılığıyla mücadeleye ve düzensiz göçü sınırlandırmaya yönelik olduğunu belirtiyor.
Ayrıca, ülkeye giriş hakkı bulunmayan kişilerin geri gönderilmesine imkan tanıyacağı da ifade edildi. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu adımın Almanya'nın iç güvenliğini güçlendirmeyi amaçladığını, aynı zamanda İslamcı terörizm ve sınır ötesi suçlarla mücadelede de etkili olacağını açıkladı.
Sınır kontrolleri Federal Polis Teşkilatı tarafından gerçekleştirilecek ve sabit veya mobil kontrol noktaları oluşturulacak. Bu kontroller esnek bir şekilde uygulanacak, yani zaman ve yer bakımından değişkenlik gösterebilecek. Ayrıca, Federal Polis, komşu ülkelerdeki güvenlik güçleri ile işbirliği yaparak ortak devriyeler düzenleyecek ve gümrük merkezlerinde ortak çalışmalar yürütecek.
Karar, özellikle Almanya'nın sınır komşuları olan Polonya, Avusturya ve Hollanda'da tepkiyle karşılandı. Polonya Başbakanı Donald Tusk, bu adımı Schengen Anlaşması'nın fiilen askıya alınması olarak değerlendirirken, Avusturya, Almanya'dan geri gönderilecek kişilerin kabul edilmeyeceğini açıkladı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ise Schengen bölgesindeki serbest dolaşıma getirilen kısıtlamaların düzensiz göç sorununa çözüm olamayacağını ifade etti.
Almanya'nın koalisyon hükümetini oluşturan partiler arasında da eleştiriler yükseliyor. SPD ve Yeşiller partilerinin gençlik örgütlenmeleri, hükümeti aşırı sağın baskılarına boyun eğmekle suçluyor. Buna rağmen hükümet, kontrollerin etkin bir şekilde yapılabilmesi için Federal Polis Teşkilatı'na yılda 1000 yeni kadro ve ek finansman sağlanacağını belirtiyor.