Başlarından yapışık Pakistanlı ikizler Türkiye'de 14 saatlik operasyonla ayrıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Pakistan’dan Türkiye’ye getirilen, başlarından yapışık ikizler Mirha ve Minal, Bilkent Şehir Hastanesinde gerçekleştirilen başarılı bir ameliyatla birbirinden ayrıldı. 60 kişilik bir sağlık ekibiyle yapılan 14 saatlik operasyonun ardından sağlığına kavuşan ikizler, ilk yaşlarını ayrı ayrı kutlayabilecek.
Pakistan'da tedavi imkanı bulamayan aileye Türkiye'den yardım eli
Eylül 2023’te Pakistan’da başlarından yapışık olarak dünyaya gelen ikizler, ülkelerinde tedavi imkanı bulamayan ailelerinin yardım çağrısıyla Türkiye’ye getirildi. Londra'daki pediatrik beyin cerrahı Profesör Doktor Noor Ul Owase Jeelani, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bebeklerin durumunu aktardıktan sonra, Erdoğan bebeklerin Türkiye’de tedavi edilmesi talimatını verdi. Sağlık Bakanlığı’nın organizasyonuyla ikizler, Mayıs ayında Ankara’ya getirilerek Bilkent Şehir Hastanesinde tedavi altına alındı.
Başarılı operasyon Londra ve Ankara ekiplerinin iş birliğiyle gerçekleşti
Operasyon, Londra’dan gelen Profesör Doktor Owase Jeelani ile Bilkent Şehir Hastanesi pediatrik beyin cerrahı Doçent Doktor Harun Demirci ve plastik cerrah Doçent Doktor Hasan Murat Ergani’nin öncülüğünde iki aşamalı olarak gerçekleştirildi. 19 Temmuz’da gerçekleştirilen ikinci aşamada, 14 saat süren zorlu ameliyatla ikizler başarıyla birbirinden ayrıldı. 60 kişilik bir ekibin yer aldığı bu operasyon, Türkiye’nin sağlık alanındaki başarılarına bir yenisini daha ekledi.
"Bebeklerin sağlıklı hallerini görmek büyük bir mutluluk"
Bilkent Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Doçent Doktor Aziz Ahmet Surel, operasyonla ilgili bilgi verirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayesinde daha önce İngiltere’de ameliyat edilen Derman ve Yiğit isimli siyam ikizlerini anımsattı. Surel, bu operasyonun da aynı başarıyla sonuçlandığını ve hastanede Prof. Doktor Jeelani ile büyük bir iş birliği yapıldığını vurguladı. "İkizlerin yapışık olarak geldiği hallerini ve şimdi sağlıklı, gülümseyen yüzlerini görmek, büyük bir mutluluk." diyerek operasyonun hem Türkiye hem de dünya için büyük bir başarı olduğunu ifade etti.
İlk yaşlarını ayrı kutlayacaklar
Çocuk Hastanesi Başhekimi Profesör Doktor Namık Yaşar Özbek, operasyonun ciddi bir ekip çalışması olduğunu vurgulayarak bebeklerin ameliyat sonrası sağlık durumuna dair bilgiler paylaştı. Özbek, "Bebeklerimiz birleşik yaşadıkları için oturma ve el hareketlerinde bazı problemler yaşıyordu. Ameliyat sonrası nörolog, fizik tedavi ve nörogelişimsel uzmanlarımızın desteğiyle bu sorunlar çözüldü. Bebekler şu an çok iyi durumda, ellerini ve kollarını kullanmaya başladılar, baş kontrolünü sağlamayı başardılar. 10 gün sonra ilk yaşlarını ayrı ayrı kutlayacaklar." dedi.
Balonla doku genişletme ameliyatı uygulandı
Operasyonu gerçekleştiren ekibin bir parçası olan Bilkent Şehir Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği Öğretim Üyesi Doçent Doktor Hasan Murat Ergani, ameliyat öncesinde çok detaylı bir planlama yapıldığını ve bu sürecin kendileri için hem heyecan hem de mutluluk verici olduğunu söyledi. Bebeklerin ayrılması işleminden önce doku eksikliği olmaması için "balonla doku genişletme" ameliyatı yapıldığını belirten Ergani, "İlk seansta bebeklerin kafalarına, dokuya zarar vermeyen ve zamanla şişirilen bir materyal yerleştirdik. Haftalık olarak bu balonları şişirerek dokunun genişlemesini sağladık. Bu süreç yaklaşık 2 ay sürdü." diye konuştu.
Ayrılma anı unutulmaz bir andı
Ergani, ikinci ameliyatta beyin cerrahi ekibiyle birlikte çalıştıklarını ve bebekleri ayırırken beyni örtecek dokunun çok önemli olduğunu ifade etti. "Bebeklerin beyinleri açık olacağı için her adım çok dikkatli planlandı. 19 Temmuz’daki ameliyatta çocukları ayırdığımızda dokuları eşit şekilde paylaştıracak bir planlama yaptık." diyen Ergani, ameliyat sonrası ilk günlerde bebeklerin dokularına zarar gelmemesi için çok dikkatli olduklarını belirtti. Ergani, "Bebeklerimizin şu an sağlıklı olduğunu görmek inanılmaz bir mutluluk. Ayrılma anında sağlık ekibi olarak birbirimize baktık ve alkışlar koptu. Hayatımın en unutulmaz anlarından biriydi." dedi.
14 saatlik ayrılma ameliyatı
Pediatrik beyin cerrahı Doçent Doktor Harun Demirci, ayrılma operasyonunun nasıl planlandığını anlattı. Demirci, "Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra en uzun süreç olan ayrılma ameliyatı için sabah 06.00’da ekip hazırdı. Bebeklerin 09.30’a kadar anesteziye konforlu şekilde hazırlanması sağlandı. 14 saat süren ameliyat, yavaş ve dikkatli bir şekilde ilerledi. Neyse ki, bebeklerin beyin dokuları birbirinden ayrıydı. Bu şans, operasyonun başarıyla tamamlanmasına büyük katkı sağladı." ifadelerini kullandı.
Başlangıçta ayrı olmaya alışamadılar, bir süre birlikte yatırıldılar
Pediatrik beyin cerrahı Doçent Doktor Harun Demirci, bebeklerin ameliyat sonrası geçirdikleri fiziksel ve duygusal sürece dair bilgi verdi. Bebeklerin sol taraftan yapışık oldukları için bu bölgeyi kullanamadıklarını belirten Demirci, ameliyat sonrası 6 hafta süren yoğun bir fizik tedavi programı uygulandığını açıkladı. Demirci, "Başlangıçta bebeklerimiz birbirlerinden ayrı kalmaya alışamadı. Ayrı olduklarında huzursuzdular, bu yüzden yoğun bakımda ve serviste bir süre aynı yatakta yatırdık. Birbirleriyle temas halinde olmayı istiyorlardı. Zamanla ayrı kalmaya alıştılar ve sağlık durumları şu an gayet iyi." dedi. Bebeklerin birkaç hafta içinde taburcu edileceğini belirten Demirci, üç ay sonra yapılacak kontrollerde beyin ve kemik gelişimlerinin izleneceğini ekledi.
Ameliyatın duygu dolu anı: "Hepimiz alkışladık, bir yandan da ağlıyorduk"
Çocuk Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği Sorumlusu Uzman Doktor Sibel Saydam, operasyonun anestezi sürecinin zorluklarına değindi. Saydam, bebeklerin tomografi ve MR gibi tetkikler için üç kez genel anestezi alması gerektiğini belirtti. "Ameliyatta 11 kişilik bir anestezi ekibiyle çalıştık ve her iki bebeği eşit şekilde paylaştık. 14 saatlik süreç boyunca komplikasyon ihtimaline karşı oldukça gergindik. Bebekler ayrıldığında hepimiz alkışlamaya başladık, bir yandan da gözyaşlarımızı tutamadık. Bebeklerimizin ayrılma işlemi sonrası iki ayrı ameliyat odasında devam eden süreçlerini sırasıyla yoğun bakıma naklettik. Gerçekten tarif edilemez bir duygu yaşadık." diye konuştu.
Hemşireler, bebeklerin her anında aileye destek oldu
Pediatrik Beyin Cerrahi Sorumlu Hemşiresi Makbule Yiğit ise operasyon sonrası hem bebeklere hem de ailelerine her an destek verdiklerini söyledi. Özellikle bebeklerin emme refleksi bulunmadığını ve bu yetiyi kazanmaları için yoğun bir çaba gösterildiğini belirten Yiğit, fizik tedavi uygulamalarıyla da bebeklerin gelişimlerine katkıda bulunduklarını dile getirdi. "Aileye her an destek olduk, bebeklerin gelişimini her an takip ettik ve onların iyileşme sürecini kolaylaştırmak için elimizden geleni yaptık." dedi.
"Yavrularımı ayrı gördüğüm o an inanılmazdı"
İkizlerin babası Rehan Ali, bebeklerinin doğumundan bu yana yaşadıkları zorlu süreci ve geçirdikleri duygusal anları paylaştı. Eylül 2023'te Pakistan'da yapışık olarak dünyaya gelen bebeklerinin tedavi edilemeyeceği söylendiğinde, Londra'daki Dr. Owase Jeelani ile temasa geçtiklerini belirtti. Bebeklerin tıbbi raporlarını ve resimlerini gönderdikten sonra, Dr. Jeelani'nin ayırma operasyonunun mümkün olduğunu söylediğini aktaran Ali, "Fakat ameliyatı İngiltere'de yaptırmak için maddi gücümüz yoktu. Bunun üzerine Dr. Jeelani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile irtibata geçti ve bu sayede Türkiye’ye getirildik." dedi.
Maddi güçleri yetmeyince Türkiye devreye girdi
Operasyonun Türkiye’de yapılabilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla tüm gerekli ayarlamaların yapıldığını belirten baba Ali, bebeklerinin ayrılması sürecinde tüm ekibin özverili çalışmasıyla sağlıklı bir sonuca ulaşıldığını söyledi. Ali, "Yavrularımı ilk kez ayrı gördüğümde inanılmaz bir mutluluk yaşadım. Şimdi ilk yaşlarına sağlıkla girecekler ve bunun için çok mutluyuz. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, Sağlık Bakanlığına, Bilkent Şehir Hastanesine ve emeği geçen herkese şükran borçluyuz. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tanışıp kendisine teşekkür etmeyi çok istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Anne Nazia Parveen’den teşekkür mesajı
Bebeklerin annesi Nazia Parveen de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve tüm sağlık ekibine teşekkür ederek duygularını dile getirdi. Parveen, "Bebeklerim artık sağlıklı ve iyi durumdalar. Çok mutluyum ve bu mutluluğu bize yaşatan herkese minnettarım." dedi. Anne ve baba, bebeklerinin sağlıkla büyümelerini izleyebildikleri için büyük bir huzur ve sevinç duyduklarını vurguladılar.