Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeleri katıldığı programda değerlendirdi.
İsrail'in Lübnan'daki saldırılarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Fidan, Hizbullah'a yönelik İsrail'in gerçekleştirdiği saldırıların, paravan şirketler aracılığıyla Hizbullah'ın yaptığı satın almaları izleyerek gerçekleştirildiğini belirtti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in saldırıları Filistin'in ardından Lübnan'a kaydırmaya çalıştığını söyledi.
Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile görüştüğünü belirten Fidan, Türkiye'nin Lübnan'a her türlü tıbbi destek sağlamaya hazır olduğunu ifade etti. İsrail'in provokatif operasyonlarının, İran ve Hizbullah'ın karşılık vermemesinin imkansız hale geldiği bir noktaya ulaştığını söyleyen Bakan Fidan, bölgedeki tırmanışın endişe verici olduğunu dile getirdi.
Dışişleri Bakanı Fidan ayrıca, İsrail'in bölgedeki tehditleri yok etme stratejisi izlediğini ve bu stratejinin sadece Filistinlilere değil, İsraillilere de zarar verdiğini belirtti. Bu tür adımların bölgeyi uzun süre güvencesizlik içinde bırakacağını ekledi.
Bakan Fidan, diğer yandan Türkiye'nin siber saldırılar konusunda da müstakil bir siber güvenlik teşkilatı kurulması için hükümetin bu konuyu gündeme getirdiğini sözlerine ekledi.
Suriye ile normalleşme konusunda ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beşar Esad ile görüşmeye hazır olduğunu hatırlatan Fidan, Türkiye'nin Astana formatında ve askeri mutabakat çerçevesinde Suriye ile çeşitli görüşmeler yaptığını ifade etti. Suriyeli mülteciler meselesine de değinen Fidan, Türkiye'nin 3 milyondan fazla Suriyeliyi barındırdığını ve rejim kontrolü dışındaki bölgelerde 5 milyon Suriyelinin yaşadığını belirtti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin BRICS üyeliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, Türkiye'nin dünyadaki güç dengelerinin sürekli değişimini yakından izlediğini ve bu yeni gerçekliklere göre hareket ettiğini belirtti. Avrupa Birliği (AB) ile ekonomik entegrasyonun Türkiye'nin üyelik ile sonuçlanmaması halinde bu tür alternatif arayışların daha az gündemde olabileceğini vurguladı. Ancak Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde istenilen ilerlemenin sağlanamaması nedeniyle yeni alternatiflere yöneldiklerini ifade etti.
Fidan, Türkiye'nin sadece BRICS'e değil, ASEAN gibi diğer büyük ekonomik entegrasyonlara da ilgi gösterdiğini belirtti. Ülkenin petrol veya doğal gaz gibi hızlı gelir sağlayan doğal kaynaklara sahip olmadan, teknoloji, tarım ve hizmet sektörlerindeki başarılarıyla G20 ülkeleri arasında yer aldığını söyledi.