Avukat Mücahit Küçük, bankaların emekli maaşı üzerinden doğrudan bloke uygulamasına son verildiğini ifade etti. "Bankalar, kredi çekerken emeklilere imzalattıkları muvafakatnamelerle maaşlardan kredi taksitlerini kesebiliyordu. Ancak Yargıtay'ın son kararıyla bu işlemlerin hukuka aykırı olduğu ve emekli maaşlarının haczedilemeyeceği hükme bağlandı. Artık bu muvafakatnameler geçersiz kabul ediliyor" dedi.
Yasal düzenlemelere dikkat çekti
Küçük, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ve İcra İflas Kanunu’nun 82. ve 83. maddelerine göre emekli maaşlarının haczedilemeyeceğini belirterek, "Bu maddeler uyarınca, emeklilerin maaşlarına yönelik haciz işlemleri yasaktır ve muvafakat verildiği durumlarda dahi bu işlemler geçersiz sayılıyor" şeklinde konuştu. Küçük, emeklilerin maaşlarına yönelik haciz işlemlerinin ancak muvafakat verilmişse geçerli olabileceğini, bunun dışında doğrudan haciz uygulanamayacağını ifade etti.
"Sözleşme aşamasında dikkatli olunmalı"
Avukat Mücahit Küçük, emeklilerin kredi çekerken imzaladıkları sözleşmelere dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak, bankaların bu süreçte daha temkinli davrandığını söyledi. "Emekliler, kredi çekerken imzaladıkları belgelerin başlıklarını dikkatlice incelemeli ve neye muvafakat verdiklerini anlamalılar. İleride yaşanabilecek hukuki süreçlerde mağduriyet yaşamamaları için bu önemli" ifadelerini kullandı.
EYT kapsamında çalışan emekliler için haciz düzenlemeleri
Avukat Küçük, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olan ve aynı zamanda çalışmaya devam edenlerin maaşlarına yönelik haciz uygulamaları hakkında da bilgi verdi. "Emekli maaşı haczedilemez, ancak çalışan emeklilerin aldığı maaşın yalnızca 1/4'ü haczedilebilir" diyerek, emeklilerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirtti.