Güven Hastanesi Nöroloji Bölümünden Uzm. Dr. Firdevs Kuserli, Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla hastalık hakkında farkındalık yaratmanın herkesin sorumluluğu olduğunu vurguladı.
Dr. Kuserli, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Alzheimer ve diğer demans türlerine yönelik açıkladığı eylem planında, demansın önlenmesinin ve bu rahatsızlıklara sahip kişilerin hayat kalitesinin artırılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Kuserli, Türkiye’de de bu amaca ulaşmak için Alzheimer hastalığına dair bilinçlenmenin hayati önem taşıdığını belirtti.
"Halk arasında 'bunama' olarak biliniyor"
Alzheimer hastalığının, demansın en sık karşılaşılan nedeni olduğunu belirten Kuserli, hastalığın halk arasında genellikle "bunama" olarak bilindiğini söyledi.
Bu hastalığın belirtilerinin erken fark edilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Kuserli, Alzheimer'ın en yaygın başlangıç belirtisinin ilerleyici hafıza kaybı olduğunu aktardı.
Alzheimer hastalığının belirtileri
Dr. Kuserli, Alzheimer hastalığının diğer yaygın belirtilerini şu şekilde sıraladı:
Bu belirtiler özellikle de yaşlı bireylerde içe kapanma, depresyon ve sinirlilik gibi durumlarla kendini gösterebiliyor.
Kuserli, hastalığın ilerledikçe davranışsal ve psikolojik belirtiler ile uyku bozukluklarının daha yaygın hale geldiğini sözlerine ekledi.
Zihinsel aktiviteler Alzheimer riskini azaltıyor
Alzheimer hastalığı riskini azaltmanın en etkili yollarından birinin, zihinsel olarak zorlayıcı ve karmaşık aktivitelerle uğraşmak olduğunu açıklayan Dr. Kuserli, "Bu tür aktiviteler, beyindeki bağlantıları güçlendirerek hastalığa karşı koruyucu bir etki sağlar." dedi.
Demans ile normal yaşlanma arasındaki farklar
Kuserli, demans ile normal yaşlanma arasındaki farkları şöyle açıkladı: