İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) 5 daimi üyesi ve Almanya ile nükleer müzakerelerin tekrar devreye sokulması için çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Entekhab sitesinde yer alan habere göre, BM (Birleşmiş Milletler) 79. Genel Kurulu toplantısı dahilinde ABD'nin New York şehrinde çeşitli temaslarda bulunan Arakçi, bu süreçle ilgili sorulara yanıt verdi.
Arakçi, şu ifadeleri kullandı:
Tarafların hazır olması halinde görüşmeleri New York'ta başlatabileceklerini belirten Arakçi, nükleer müzakerelerin Ukrayna ve Gazze gibi uluslararası krizler nedeniyle eskisine kıyasla daha zor ve karmaşık hale geldiğini de vurguladı. Arakçi, buna rağmen müzakerelerin tekrar başlayabileceği yönünde umutlu olduklarını söyledi.
Ne olmuştu?
İran ile BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) beş daimi üyesi olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya arasında 2015 yılında bir nükleer anlaşmaya imza atılmıştı. Bu anlaşma, İran'ın nükleer faaliyetlerinin sınırlandırılması karşılığında yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu.
Fakat ABD, eski başkan Donald Trump döneminde 2018 yılında anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş ve İran'a tekrar yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. Bunun üzerine İran da anlaşmadaki taahhütlerini aşamalı bir şekilde sonlandırarak, yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme gibi adımlar atmıştı.