Adli Tıp Kurumu'ndan 2023 yılında 785 bin dosya incelemesi
Adalet Bakanlığı'na bağlı Adli Tıp Kurumu Başkanı Doktor Hızır Aslıyüksek, 2023 yılına ait çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kurumun 2023 yılında toplamda 785.000 adli dosyayı inceleyip rapor düzenlediğini belirten Aslıyüksek, bu dosyalar arasında yaklaşık 29.000 otopsi, 25.000 ölü muayenesi, 435.000 adli muayene ve 150.000 DNA incelemesinin yer aldığını açıkladı. Ayrıca, 2023 yılında kuruma gelen tüm bilirkişilik taleplerinin 1 Eylül 2024 itibarıyla tamamlanarak adli mercilere iletildiğini duyurdu.
Uluslararası kongrede adli tıp çalışmaları ele alındı
19. Uluslararası Adli Tıp Günleri Kongresi, 23-29 Eylül tarihleri arasında Antalya'da düzenlendi. Kongrede, Adli Tıp Kurumu'nun Başkanı Doktor Hızır Aslıyüksek, kurumun faaliyetlerine ilişkin bilgi paylaştı. İran, Özbekistan, Türkmenistan, Hırvatistan, Gürcistan ve Malezya gibi ülkelerin adli tıp ve bilim kuruluşlarının başkanları ile birlikte toplamda 18 ülkeden çok sayıda uzman katılım gösterdi. Kongrede, bir hafta boyunca çeşitli konular tartışılacak ve adli tıp alanındaki yenilikler ele alınacak.
Adli Tıp Kurumu'nun hedef süre başarısı %90
Dr. Hızır Aslıyüksek, Adli Tıp Kurumu'nun uzun geçmişinden bahsederek, kurumun 1839 yılında Tıbbi Kanuni dersleriyle başladığını, 1857'de Tıbbi ve Adli Komisyon olarak şekillendiğini belirtti. 1982'de kurumsallaşan Adli Tıp Kurumu, iki asra yaklaşan tecrübesiyle adli bilirkişilik alanında öncü bir kurum haline geldi. Aslıyüksek, resmi bilirkişilik hizmeti sunan kurumun aynı zamanda bir eğitim merkezi olarak işlev gördüğünü vurguladı. Bugüne kadar 600'den fazla adli tıp asistanına uzmanlık eğitimi verildiğini ve aynı zamanda hakim, savcı adayları ile tıp ve hukuk öğrencilerine eğitim sağlandığını ekledi. Aslıyüksek, 2022 yılında kurumda yargıda hedef süre uygulamasına geçildiğini ve %90 oranında başarı sağlandığını ifade etti. 2023 yılında gelen tüm bilirkişilik taleplerinin tamamlanarak 1 Eylül 2024 itibarıyla adli mercilere iletildiğini de sözlerine ekledi.
Gece vardiyası ile otopsi işlemleri hızlandırıldı
Adli Tıp Kurumu Başkanı Doktor Hızır Aslıyüksek, 2022 yılında İstanbul ve 20 büyükşehirde otopsi işlemlerinin gece vardiyası ile 24.00'e kadar uzatıldığını açıkladı. Bu uygulamanın 2023'te tüm büyükşehirlere yaygınlaştırıldığını belirten Aslıyüksek, şehir dışına cenaze götürecek yakınların bekleme sürelerinin kısaltıldığını söyledi. Aslıyüksek, "2023 yılında toplamda 29.000 otopsi, 25.000 ölü muayenesi, 435.000 adli muayene ve 150.000 DNA incelemesi gerçekleştirerek, toplam 785.000 adli dosya üzerinde çalıştık" diye konuştu.
2.953 kişilik uzman kadro görev yapıyor
Adli Tıp Kurumu'nda görev yapan ekibin gücüne vurgu yapan Aslıyüksek, toplamda 2.953 kişiden oluşan geniş bir ekibe sahip olduklarını belirtti. Bu ekipte, 157 akademisyen, 594 adli tıp uzmanı, 127 asistan, 154 diğer branşlardan uzman hekimler ve 613 mühendis, biyolog, kimyagerin yer aldığını söyledi. Aslıyüksek, bu geniş ve uzman kadro sayesinde hızlı ve etkin adli bilirkişilik hizmetleri sunulmaya devam edildiğini ifade etti.
Adli tıp hizmetleri 81 ile yayıldı
Adli Tıp Kurumu’nun bilirkişilik hizmetlerinin ülke genelinde yaygınlaştığını belirten Doktor Aslıyüksek, 2002 yılında sadece 25 ilde verilen adli tıp hizmetlerinin bugün 81 ilde sunulduğunu söyledi. Ağır ceza mahkemesi bulunan 66 ilçede şube müdürlükleri kurulurken, şu ana kadar 41 ilçede bu müdürlüklerin faaliyete başladığını belirtti. Aslıyüksek, 2026 yılına kadar bu 66 ilçenin tamamında adli tıp hizmeti vermeyi hedeflediklerini vurguladı.
Adli tıp grup başkanlıkları artırılacak
Adli Tıp Kurumu’nun 15 ilde grup başkanlıkları ile hizmet verdiğini ifade eden Aslıyüksek, İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında bölge istinaf mahkemesi bulunan illerde yeni grup başkanlıklarının açılacağını söyledi. Hedeflerinin, 2026 yılı sonuna kadar bu başkanlık sayısını 20'ye çıkarmak olduğunu belirtti. Halihazırda 20 ilde kendi binalarında hizmet verdiklerini ekleyen Aslıyüksek, İzmir ve Bursa Adli Tıp Grup Başkanlığı binalarının yapımının tamamlandığını ve bu yıl sonuna kadar açılmasının planlandığını da duyurdu.
Uluslararası standartlara uygun akredite laboratuvarlar
Adli Tıp Kurumu Başkanı Doktor Hızır Aslıyüksek, kurumun kalite ve akreditasyon çalışmalarına büyük önem verdiğini belirtti. Laboratuvarların uluslararası standartlara göre akredite edildiğini ve kalite yönetim sisteminin sürekli geliştirildiğini vurgulayan Aslıyüksek, "Kurumumuz, dünya genelinde adli bilimlerin yaygınlaştırılması ve kalitenin güvence altına alınması amacıyla 1993'te kurulan Avrupa Adli Enstitüleri Ağı'na (ENFSI) 2005 yılında üye oldu. Bu sayede, akredite laboratuvarlarımızla uluslararası kalite ve standartlarda adli hizmet sunmaya başladık" dedi. Aslıyüksek, Adli Tıp Kurumu’nun teşkilat yapısının güçlendirilmesi, ihtisas kurullarının sayısının artırılması ve şube müdürlüklerinin grup başkanlıklarına bağlanmasını hedefleyen yeni teşkilat kararnamesiyle, kurumun daha etkin hizmet vereceğini de ifade etti.
Adli Tıp Kurumu’nun afetlerdeki rolü
Deprem gibi afet durumlarında Adli Tıp Kurumu’nun kritik bir görev üstlendiğini belirten Aslıyüksek, Kahramanmaraş depreminin ilk gününden itibaren AFAD ve Türk Hava Yolları'nın desteğiyle bölgeye ulaştıklarını ve ölüm hanesi ile kimliklendirme süreçlerini hızla tamamladıklarını açıkladı. Aslıyüksek, Adli Tıp Kurumu’nun yalnızca adli bilirkişilik hizmetleri sunmakla kalmayıp, sempozyum, konferans ve eğitim programları düzenleyerek adli tıp ve bilimlerin gelişmesine katkıda bulunduğunu da ekledi.
Kongrede 18 ülkeden 123 panelist yer alacak
Adli Tıp Kurumu'nun Antalya’da düzenlediği 19. Uluslararası Adli Tıp Günleri Kongresi'nde, 18 ülkeden 123 panelist yer alacak. Toplamda 23 panelde, 29'u yurt dışından olmak üzere birçok uzman çeşitli konuları tartışacak. Konular arasında adli travmatoloji, sağlık hukuku, kitlesel felaketlerde adli tıp hizmetleri, olay yeri incelemeleri, adli patoloji, adli psikiyatri ve yapay zeka kullanımı gibi başlıklar bulunuyor. Aslıyüksek, kongrede sunulacak 56 sözlü ve 104 poster bildirisinin, kongre sonrasında kitaplaştırılarak Adli Tıp ve Bilimler camiasına kazandırılacağını belirtti. Kongreye, toplamda 356 farklı yazar katkıda bulunacak.