İspanya'da Filistin için genel grev: 200'den fazla sendika ve STK harekete geçti
İspanya’da, 200’den fazla sendika ve sivil toplum kuruluşunun (STK) çağrısıyla Filistin’e destek vermek amacıyla 24 saatlik genel grev düzenlendi. "Filistin'deki soykırıma ve işgale karşı" başlığı altında yapılan bu grev kapsamında ülke genelinde birçok gösteri gerçekleştirildi. Başkent Madrid'in yanı sıra Barselona ve Bilbao gibi büyük şehirlerde de protestolar düzenlenirken, üniversite öğrencileri ders bırakma eylemi yapacaklarını açıkladı.
İsrail’in Gazze saldırılarına tepki
İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırılarının birinci yılını doldurmasına yaklaşılırken, sendikalar ve STK'ler bu saldırıların artık "tahammül edilemez boyutta" olduğunu belirtti. Eylemciler, İspanya hükümetine İsrail'in uyguladığı "etnik temizliğin" bir parçası olmama çağrısında bulunarak, bu ülkeyle diplomatik, ticari ve askeri ilişkilerin acilen kesilmesi gerektiğini vurguladı.
Madrid’de askeri fabrikaların önünde eylemler
Grev çağrısı kapsamında gün boyunca çeşitli protestolar organize edildi. Madrid'deki Dışişleri Bakanlığı binası önünde yapılan gösterilerin yanı sıra askeri malzeme üreten fabrikalar önünde de eylemler yapıldı. Sendikalar, bu eylemlerin Filistin'deki işgale karşı en etkili tepki olduğunu belirtti.
"Filistinlilere destek için genel grev yapıyoruz"
Genel greve öncülük eden Genel Emek Konfederasyonu (CGT) Sosyal Faaliyetler Sekreteri Carmen Arnaiz, Filistinli işçilerin taleplerine yanıt vermek için bu grevi düzenlediklerini söyledi. Arnaiz, "İşçi sendikalarının yapabileceği en büyük eylem genel grevdir ve biz de bunu Filistinlilere destek için yapıyoruz. Sembolik olsa da anlamı çok büyük" ifadelerini kullandı.
"İsrail ile tüm ilişkiler kesilmeli"
Arnaiz, İspanya hükümetine ve dünyaya İsrail ile tüm diplomatik ve ticari ilişkileri kesmeleri çağrısında bulunarak, "İsrail, uluslararası hukuku ve insan haklarını ihlal ediyor. İlk adım, İsrail hükümetiyle tüm ilişkileri kesmek olmalıdır" dedi. Ayrıca, İsrail'e silah ihracatının kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.
Avrupa'daki yasaklar tepki çekiyor
Bazı Avrupa ülkeleri ve ABD’de Filistin’e destek gösterilerine getirilen yasak ve sınırlamaları "faşizm" olarak nitelendiren Arnaiz, protesto hakkının ve ifade özgürlüğünün engellenmesinin Avrupa için büyük bir ikilem oluşturduğunu söyledi. Özellikle Almanya’daki protesto yasaklarına tepki gösteren Arnaiz, bu duruma Avrupa’daki sivil toplum kuruluşlarının ses çıkarmasını beklediklerini ifade etti.