Sağlıklı bir yaşam ve görünüm için kilo vermek önemli. Kilo vermek isteyenlerin ilk başvurduğu yol ise 'diyet' oluyor. İnsanlar, çeşitli diyetler uygulayarak, hem sağlıklı olmak hem de fizikleri için yeme ve içmelerine dikkat ediyor, önem gösteriyor.
Yaz aylarında diyetin biraz ihmal edildiği durumlar olur. Havaların ısınmasıyla birlikte tatil dönemi başlar ve gidilen tatil bölgelerinde diyete ara verilir.
Yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte insanlar, yazın aldığı kiloları vermek için diyetine devam eder.
Peki, kış döneminde nasıl bir diyet yapılmalı? Hastalık döneminin yoğun olduğu bu aylarda bağışıklık sistemi nasıl korunacak? Kış döneminde nasıl beslenilmeli? Diyetisyen Ayça Doğandemir, bu soruların yanıtını Ankara Masası'na verdi.
Diyetisyen Ayça Doğandemir, kış döneminde beslenme sürecine ilişkin, "Soğuk kış aylarında gerçek et sularıyla yapılmış çorbalar, sebze meyvenin zengin olmasıyla birlikte anti inflamatuvarla beslenme desteklenebilir." dedi.
Hasta olmayı beklemeden mutlaka C vitamini takviyesinin alınmasına dikkat çeken Doğandemir, "Tüm bunların yanında oleuropein alınmalıdır. Antioksidan kapasite artırılmalıdır. Tabii ki bol su da unutulmamalıdır." ifadelerini kullandı.
"İnsanlar, kış döneminde nasıl bir diyet yapmalı? Nasıl kilolarını koruyacaklar?" sorusuna ise Diyetisyen Ayça Doğandemir, şunları söyledi:
Beslenme kişiye göre belirlenmelidir. Genel olarak kışın şu diyeti yapmalıyız gibi bir algıdan ziyade kişinin bulundurduğu hastalıklara varsa kan tahlili değerlendirmelerine duygu durumuna ve kilo durumuna göre belirlenmelidir. Kış döneminde özellikle bağışıklık sistemimize odaklanmamız gerekir. Özellikle beslenmeyle bunu kolay bir şekilde sağlayabiliriz. Mutlaka protein ve yağ dengenizi sağlamanız lazım. Kaliteli bir et tüketimi bizim için önemli.. Sebzelerin zenginleşmesi ile birlikte protein alımınızın asiditesini sebze çeşitleri ile dengeleyebilirsiniz. Hem de lif alımımızı arttırmış oluruz. Kış meyveleri özellikle C vitamini ve antioksidan kapasite açısından yüksektir. Gün içerisinde bir porsiyon meyve tüketmeye dikkat etmelisiniz. Sadece et grupları değil bakliyatlardan da bitkisel protein ve lif alabilirsiniz. Kış aylarında beslenmenizİ birden çok çeşit ile zenginleştirmelisiniz.
"Genelde kışın kilo almaya müsait bir yapıya sahibiz" diyen Ayça Doğandemir, şunları söyledi:
"Bu yüzden beslenmemize dikkat etmeliyiz. beslenmenin yanında kış aylarında bağışıklık sistemimize de dikkat etmemiz gerekir. Makro besinler açısından dengeli bir beslenme mutlaka alınması gereken takviyeler ile birlikte bağışıklık kuvvetlendirilir. Haftada iki kez tüketilmesi gereken yüzey balıkları bağışıklık sistemini destekler"
Kronik hastalığı olan insanlara özel beslenme uygulanması gerektiğini ifade eden Doğandemir, beslenmelerinin tedaviye yönelik olması gerektiğine dikkat çekti.
Okul döneminde çocukların beslenme süreçlerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Doğandemir, şunları söyledi;
"Okul dönemi çocukların özellikle zararlı alışkanlıklar kontrol edilmelidir. Kantinlerden alışveriş yapmamalılar. Beslenme çantalarında protein ve yağ dengesini sağlayan bir ana öğün vitamin mineral dengesini sağlayacak bir ara öğünün olmalıdır. Meyve ve sebze tüketimi fazla tutulmalıdır."