Düzenli egzersiz, kas-iskelet sistemi ve kalp-damar sağlığının daha verimli çalışmasını sağlayarak sağlıklı yaşlanmayı desteklerken, aşırı kilolardan kurtulmaya ve ideal kiloya ulaşmaya da yardımcı oluyor. Aynı zamanda, egzersiz yapmanın ruh sağlığını koruduğu ve sosyal gelişime katkı sunduğu belirtiliyor. Bunun aksine hareketsiz bir yaşam tarzı ise kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi ciddi hastalıklara yol açarak yaşam süresini kısaltabiliyor.
Ölümlerin yüzde 15'i yetersiz fiziksel aktivite kaynaklı
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ölümlerin yüzde 15'inin yetersiz fiziksel aktiviteden kaynaklandığı vurgulanıyor.
Acıbadem Fulya Hastanesi'nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ, yeterli fiziksel aktivitenin her yaş grubu için gerekli olduğunu belirterek, sağlıklı bireyler için haftada en az 5 gün 30 dakikalık orta şiddette veya 3 gün yüksek yoğunluklu aerobik egzersiz öneriyor.
Bunun yanı sıra haftada 2 gün kuvvet egzersizleri ve 2-3 gün germe egzersizleri yapılması gerektiğini, 65 yaş üstü bireyler için denge egzersizlerinin de önemli olduğunu ifade ediyor.
Her egzersizin farklı faydası var
Yürüyüş, koşu ve bisiklet gibi aerobik egzersizler büyük kas gruplarını çalıştırarak kalp atımını ve solunumu arttırırken, barfiks ve şınav gibi kuvvet egzersizleri kasların dirençle başa çıkma yeteneğini geliştiriyor. Esneklik egzersizleri eklemlerin hareket kapasitesini artırırken, denge egzersizleri düşmeleri önleyerek düzgün hareket etmeyi sağlıyor.
"Yoğun egzersiz programları öncesi doktor kontrolü şart"
Egzersizin yaşam alışkanlıklarına dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Aydoğ; düzenli ve orta şiddette yapılan egzersizlerin, hareketsizliğin yol açacağı sağlık sorunlarından daha az risk taşıdığını belirtiyor ancak özellikle yoğun egzersiz programlarına başlamadan önce mutlaka bir doktor kontrolünden geçilmesinin önemine dikkat çekiyor.
"Ofis çalışanları öğle aralarında kısa yürüyüşler yapmalı"
Masa başı çalışanlar için hareketsiz yaşam tarzının ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlayabileceğini söyleyen Aydoğ, ofis çalışanlarının asansör yerine merdiven kullanmaya, öğle yemeği yedikten sonra 15 dakika da olsa kısa yürüyüşler yapmaya ve gün içinde basit esneme hareketleri ile bedenlerini aktif tutmaya özen göstermeleri gerektiğini belirtiyor.