Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un onayıyla Resmi Gazete’de yayımlanan Yeni Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile avukat ücretlerine önemli oranlarda zam yapıldı.
Hukuki yardımlar, davalar ve işlemler karşılığında ödenecek ücretlere ortalama yüzde 55 ila 102,35 arasında değişen oranlarda artış getirildi.
Anonim şirketlerde bulundurulması zorunlu olan avukatların maaşı yüzde 102,53 artışla 15 bin liradan 32 bin liraya yükseltildi. Özel ve tüzel kişilerin sözleşmeli avukatlarına ödeyeceği aylık ücret ise 25 bin lira olarak belirlendi. Sözlü danışma saat ücretine de zam geldi. Avukata danışma 3 bin 500 lira oldu.
Sulh Hukuk Mahkemelerinde maktu ücretler yüzde 68 artışla 10 bin 700 liradan 18 bin liraya çıktı. Sulh Ceza Mahkemelerinde de aynı artış oranıyla 13 bin 500 lira olarak belirlendi.
Asliye Mahkemelerinde ücretler yüzde 67 artışla 30 bin liraya çıkarıldı. Ağır Ceza Mahkemelerinde yüzde 61’lik artışla maktu ücret 48 bin liraya oldu.
İdare ve Vergi Mahkemelerinde duruşmasız davalar için yüzde 71, duruşmalı davalar için yüzde 72 artış yapıldı. İcra ve İflas Dairelerinde para ile değerlendirilebilen hukuki yardımlarda ücretler yüzde 100 oranında artırıldı.
Yeni tarife, avukatların verdikleri hukuki hizmetler karşılığında daha yüksek bir mali karşılık almasına olanak sağlayacak ve mesleki anlamda daha sürdürülebilir bir yapıya katkıda bulunacak.