Mikrodalga, mutfakta yemek ısıtma konusunda büyük kolaylık sunan bir araç olarak biliniyor ancak buzdolabında sakladığınız yemekleri mikrodalgada ısıtmak, sağlığınız açısından bazı riskler barındırabiliyor. Washington Üniversitesinde Pediatri Profesörü olan Dr. Sheela Sathyanarayana, bu konuda önemli uyarılarda bulundu.
Plastik kaplar tehlike saçıyor
Sathyanarayana, özellikle yemeklerin plastik kaplar içinde mikrodalgada ısıtılmasının sağlık açısından tehlike oluşturabileceğini belirtti. Plastik kaplar, ısıtıldıklarında içerdikleri mikroplastik parçacıklarını yiyeceklere salabiliyor.
Bu mikroplastikler, hormon dengesini bozabilecek Bisfenol A (BPA) ve ftalat gibi kimyasalları barındırıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar, bu tür kimyasalların besinlerle temasının sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini gösteriyor.
Dr. Sathyanarayana, plastik kapların yalnızca mikrodalgada değil, bulaşık makinelerinde de kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Isıtma ya da yıkama sırasında plastiklerin zarar görebileceği ve bu durumda kimyasal salınımın artabileceği ifade ediliyor.
Kimyasal riskler her zaman var
National Capital Poison Center'da toksikolog ve tıbbi direktör olan Dr. Kelly Johnson-Arbor ise plastik kapların üzerinde "mikrodalgaya uygun" ibaresinin, yalnızca kapların erimeyeceği anlamına geldiğini ve bu ifadenin, kimyasal riskleri ortadan kaldırmadığını açıkladı.
Uzmanlar, yiyecekleri saklamak için plastik kapların kullanılabileceğini ancak bu kapların mikrodalgada ısıtılmaması ve bulaşık makinesine yerleştirilmemesi gerektiğini özellikle belirtiyor.