Dünya Sağlık Örgütü, obezitenin küresel bir sağlık sorunu olduğunu ve dünya genelinde pandemik boyuta ulaştığını belirtti.
Türkiye, bu sorunun en çok hissedildiği ülkeler arasında yer alırken DSÖ'ye göre, Türkiye’de obezite artış hızı en yüksek olan ülkelerden biri ve 2060 yılında Türkiye’de obezite oranının yüzde 94’e ulaşacağı tahmin ediliyor.
Obezite, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı, genetik faktörler ve psikolojik durumlarla ilişkili bir sağlık sorunu olup, diyabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon ve bazı kanser türleri gibi ciddi sağlık risklerine yol açabiliyor. Bu yüzden obezitenin tedavisinde diyet, egzersiz, davranış değişikliği ve cerrahi müdahaleler kullanılıyor.
İstanbul’da yapılan bir toplantıda obezite konusu ele alınırken toplantıya katılan uzmanlar, obezitenin artık küresel bir pandemi olduğunu ve bunun önlenmesi için daha doğum öncesinden başlayarak kapsamlı tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.
Özellikle yapay zeka destekli bir araştırmanın, bebeklerin kordon kanı gibi veriler üzerinden yapılacak incelemelerle obeziteye neden olan faktörleri anlamada önemli bir adım olacağı ifade edildi. Bu araştırma Türkiye başta olmak üzere 9 farklı ülkede gerçekleştirilecek.
Türkiye’de şu anda nüfusun yüzde 20’si obez, yüzde 35’i ise aşırı kilolu. Uzmanlar, gıda endüstrisinin de obezite üzerinde büyük bir etkisi olduğuna dikkat çekiyor. Gıdalardaki şeker ve yağ oranlarının fazla tüketiminin obeziteye katkı sağladığı belirtiliyor.