İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'deki Cebaliye bölgesinde geniş çaplı kara harekâtını başlatarak yeni bir operasyon aşamasına geçti.
162. Tümen'e bağlı 401. ve 460. Zırhlı Tugaylar, gece boyunca bölgeyi kuşatarak kara harekâtını ilerletmeye devam ediyor. İsrail, sivillerin güvenliği için bölgedeki insanlara tahliye çağrısında bulundu.
Aynı zamanda, İsrail’in Beyrut'un güneyinde yer alan Dahiye bölgesine 30'dan fazla hava saldırısı düzenledi.
İran medyası ise, olası bir İsrail saldırısına karşı Tahran'ın yanıt vermek üzere tam bir hazırlık içinde olduğunu duyurdu.
İran haber ajansı Tasnim'in aktardığı bilgilere göre, İran ordusu İsrail'e karşı harekete geçmek için kapsamlı bir plan hazırladı. Tasnim, İran'ın elinde birçok kritik İsrail hedefini içeren bir liste olduğunu ve bu hedeflere yönelik harekât planlarının 'tamamen hazır' olduğunu iddia etti.
İran, İsrail’in kendilerine yönelik herhangi bir saldırısının ciddi sonuçlar doğuracağını ve her türlü saldırıya karşılık vereceğinin altını çiziyor.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise İran’a sert bir uyarıda bulundu. Gallant, İran'ın İsrail’e yönelik herhangi bir saldırı düşüncesine karşı, "İsrail'e zarar vermeyi hayal edenlerin sonu, Gazze veya Beyrut gibi olabilir" diyerek, İsrail'in her türlü adımı atmaktan çekinmeyeceğini vurguladı. İran'ın İsrail’e karşı düzenlediği son füze saldırısına da değinen Gallant, "Hiçbir uçak zarar görmedi, hiçbir askeri filo devre dışı kalmadı. Bu saldırılar bizi caydırmayacaktır." dedi.
İsrail’in son saldırıları sadece Lübnan ve Gazze ile sınırlı kalmadı. AFP’nin haberine göre, İsrail ordusu, Suriye'nin orta kesimlerinde yer alan Humus kentinde bulunan bir otomobil fabrikasına hava saldırısı düzenledi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırının İran’a ait boş bir otomobil fabrikasına yapıldığını ve maddi hasar dışında kayda değer bir zarar oluşmadığını belirtti.
Lübnan’da ise insani kriz, İsrail’in hava saldırılarının genişlemesiyle daha da derinleşiyor. BM Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Ekim 2023’ten bu yana en az 77 sağlık çalışanının çatışmalar sırasında yaşamını yitirdiğini açıkladı. BM Lübnan İnsani Yardım Koordinatörü İmran Rıza, sağlık çalışanlarına yönelik saldırılardaki endişe verici artışa dikkat çekerek, Lübnan'da sağlık sisteminin çöküşün eşiğine geldiğini belirtti. Rıza, "Sağlık sistemi daha fazla baskıya dayanamayacak bir noktada, özellikle sağlık çalışanları en ağır bedeli ödüyor" dedi.
Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), İsrail’in talebine rağmen Lübnan'daki görevine devam edeceklerini duyurdu. UNIFIL, Lübnan ve İsrail arasındaki gerilimde 1701 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının hayata geçirilmesinin, bölgede kalıcı bir barış için tek geçerli çözüm olduğunu vurguladı. BM’nin bu çağrısına rağmen, Lübnan sınırında askeri hareketlilik artarak devam ediyor.
UNIFIL ayrıca, İsrail'in sınırlı kara operasyonlarına yönelik taleplerine karşılık mevzilerinde kalmaya devam edeceklerini ve bölgede herhangi bir acil duruma karşı hazır olduklarını belirtti.
İran ve İsrail’in karşılıklı tehditleri bölgedeki tansiyonu daha da artırıyor.