Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Orta Doğu'daki krizin derinleşmesiyle ilgili uyarılarda bulunarak, Lübnan'ın topyekûn bir savaşın eşiğinde olduğunu söyledi. Guterres, BM'de düzenlediği basın toplantısında Gazze'deki duruma değinerek, bölgedeki insani, siyasi ve diplomatik krizlerin katlanarak devam ettiğini belirtti.
Guterres, Gazze'de özellikle 7 Ekim'den sonra durumun dramatik bir şekilde kötüleştiğini, sivillerin, gazetecilerin, insani yardım çalışanlarının ve BM personelinin hedef alındığını hatırlattı. Gazze'nin kuzeyinde durumun çok ağır olduğunu ve İsrail'in bölgedeki askeri operasyonlarını yoğunlaştırdığını ifade etti. İsrail'in, konut alanlarına yönelik saldırılar düzenlediğini, hastaneleri boşalttırdığını ve elektrik kesintileri yaşandığını vurgulayan Guterres, 400 bin kişinin güney bölgesine gitmeye zorlandığını, ancak bu bölgenin aşırı kalabalık, kirli ve temel yaşam ihtiyaçlarından yoksun olduğunu dile getirdi.
Gazze'deki insan hakları ihlallerini kınayan Guterres, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ile ilgili bir yasa teklifi konusunda uyarı mektubu gönderdiğini açıkladı. Söz konusu yasanın kabul edilmesi durumunda UNRWA'nın faaliyetlerinin engelleneceğini ve bunun büyük bir felakete yol açabileceğini belirtti.
Guterres, Orta Doğu'da gerilimin artmaya devam ettiğini, bölgenin adeta bir "barut fıçısı" olduğunu ve Lübnan'a yönelik saldırıların tüm bölgeyi tehdit ettiğini ifade etti. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında 2 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Guterres, tüm ülkelerin egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.
BM Genel Sekreteri, Gazze ve Lübnan'da ateşkes, esirlerin serbest bırakılması ve insani yardımların ulaştırılması çağrısını yineleyerek, iki devletli çözümden vazgeçmeyeceklerini ve bölgede tüm insanların barış içinde yaşama hakkı olduğunu vurguladı.