İzmir Körfezi, hem kirlilik hem de toplu balık ölümleri nedeniyle adeta can çekişiyor. Vatandaşlardan gelen tepkiler sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum düğmeye bastı ve İzmir Körfezi'nde gerekli tedbirler hayata geçirildi. Bakan Kurum'un talimatı üzerine İzmir Körfezi'nde incelemeler yapılmaya başlandı. Ayrıca, 35 akademisyenin bulunduğu İzmir Körfezi Bilim Kurulu devreye sokuldu.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay'dan imza gelmedi
İzmir Körfezi Bilim Kurulu, çalışmalarına hızlı bir şekilde başladı ve "İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı"nı oluşturdu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise kirlilik ve toplu balık ölümleri ile mücadele kapsamında hazırlanan bu plana pek de ılımlı yaklaşmıyor. Alınan bilgiye göre; Tugay, acil ve kısa vadeli eylem planını iki gün geçmesine rağmen henüz imzalamadı.
Yerel yöneticilere rehber olacak
34 akademisyenin hazırladığı bu eylem planında Körfez'in hem kirlilikten hem de toplu balık ölümlerinden kurtarılabilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesinin yerine getirmesi gereken sorumluluklara da yer verildi.
14 maddeden oluşan acil ve kısa vadeli eylem planının, yerel yöneticilere rehber olacağı ifade edildi. İzmir Körfezi Bilim Kurulunun ortaya koyduğu bilimsel ve teknik çalışmalar, özellikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin yanı sıra tüm ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülecek.
Deniz yüzeyi temizleme gemisi İzmir Körfezi'ne gönderildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TÜÇA (Türkiye Çevre Ajansı) vasıtasıyla deniz yüzeyi temizleme gemisi "Safinaz 1"i İzmir Körfezi'ne yolladı.
Söz konusu gemi, canlı ekosisteminin zor durumda olduğu İzmir Körfezi'nde bulunan balık ağlarını, plastik ambalajları, ölü balıkları, katı atıkları ve diğer zararlı maddeleri toplayacak. Aynı zamanda geri dönüşüm amaçlı ayrıştırma işlemini de gerçekleştirecek.
Temizlik çalışmaları Konak, Karşıyaka ve Bayraklı'da yoğunlaştırılacak
İzmir Körfezi'nin tümünde yürütülecek olan temizlik faaliyetleri, özellikle Konak, Karşıyaka ve Bayraklı'da yoğunlaştırılacak. İzmir Körfezi'ne dökülen derelerin ağız kısımlarında bu çalışmalar titizlikle gerçekleştirilecek.
Atıklar, gemi personelince torbalanacak. Kıyıya çıkartılan bu atıklar, daha sonra imha edilmek üzere gönderilecek. "Safinaz 1", haftada 6 gün boyunca ve her gün 7,5 saat olmak üzere çalışmalarını sürdürecek.