Yoğurt, vücut sağlığına sayısız fayda sunan en güçlü probiyotik kaynaklarından biri. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, yoğurdun faydalarını artırabilecek basit bir yöntemi ortaya koydu: Bal eklemek.
Probiyotik özelliklerinden yararlanmak amacıyla düzenli olarak yoğurt tüketenler için yoğurdun içine bal eklemek, yararlı bakterilere ekstra destek sağlıyor. Beslenme uzmanları, yoğurdu tek başına tüketmekten hoşlanmayan kişiler için de balın yoğurdun lezzetini artırarak tüketimi kolaylaştırabileceğini belirtiyorlar.
Yoğurt ve bal karışımı bağırsaklar için etkili
University of Illinois at Urbana-Champaign tarafından gerçekleştirilen bir çalışmada, bir porsiyon yoğurda bir yemek kaşığı süzme bal eklemenin, sindirim süreci esnasında probiyotik canlılığını artırdığı ortaya çıktı. Bu yöntem, yoğurt ve bal karışımını daha etkili bir hale getiriyor ve bağırsaktaki yararlı bakterilerin hayatta kalma oranını yükseltiyor.
Diyetisyen Dolores Woods'a göre; düzenli olarak fermente gıdalar tüketen kişilerin, sindirim süreçlerinde iyi bakterilerin yok olmasından endişe etmelerine gerek yok. Woods, probiyotik açısından zengin yiyeceklerin günlük tüketiminin, sindirim sağlığını desteklediğini ve bağırsak florasına olumlu etkileri olduğunu belirtiyor.
Hem yoğurdun hem de balın faydaları saymakla bitmiyor
Yoğurt, sindirim sistemini destekleyen probiyotikler içerirken bal ise sindirimi kolaylaştıran enzimler barındırıyor. Her iki bileşenin de bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler ve mineraller açısından zengin olduğu biliniyor.
Balın antibakteriyel özellikleri, insan vücudunun enfeksiyonlara karşı mücadele etmesine yardımcı oluyor. Yoğurtla bir araya geldiğinde ise bu iki besin, doğal bir enerji kaynağı sunarak spor öncesi tüketimlerde vücudun daha dinamik olmasına katkıda bulunuyor.
Yoğurt, tok tutma özelliğiyle kilo kontrolünü desteklerken bal ise tatlı ihtiyacını gideriyor. Yoğurt, yüksek kalsiyum ve protein içerdiği için kemik sağlığını koruyor ve kemik erimesini geciktiriyor.
Balın içindeki C vitamini ve folat, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve vücuda enerji sağlıyor. Bununla birlikte bal, diş eti sağlığını destekliyor ve diş eti çekilmesine iyi geliyor. Bu nedenle yoğurt ve bal karışımı, lezzetli olmasının yanı sıra insan sağlığı için de güçlü bir destek sunuyor.