Yapay zekâ teknolojisinin kullanımıyla 162.000'e yakın yeni virüs türü keşfedildi. Bu çığır açıcı keşif, bilim dünyasında büyük yankı uyandırırken virüslerin tespit edilmesi ve kontrol altına alınması için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
RNA tabanlı 161.979 yeni virüs türü tanımlandı
Keşif, "LucaProt" denilen bir derin öğrenme algoritması sayesinde gerçekleştirildi. Sydney Üniversitesi ve Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfının da aralarında bulunduğu çeşitli enstitülerden araştırmacılar, ribonükleik asit (RNA) tabanlı 161.979 yeni virüs türünü bu teknolojiyle tanımladı.
Araştırma ekibi, virüsleri incelemek için genomları analiz eden LucaProt algoritmasını kullanarak genetik dizi verilerini hesapladı. Bu algoritma, 47.250 nükleotide kadar uzanan virüs genomlarını derinlemesine inceleyerek daha önce bilinmeyen virüsleri sınıflandırdı.
"Tek bir çalışmada keşfedilen en fazla sayıda yeni virüs türü"
Araştırmanın başyazarlarından Edwards Holmes, bu çalışmayı "Dünya üzerindeki yaşamın şimdiye kadar gizli kalmış bir yönünü açığa çıkaran bir pencere" olarak nitelendirirken bu keşfin, tek bir çalışmada keşfedilen en fazla sayıda yeni virüs türü olduğunu belirtti.
Ayrıca, keşfedilmesi gereken milyonlarca virüs türü olduğunu vurgulayan Holmes, bu yapay zekâ teknolojisinin bakteriler ve parazitler üzerinde de kullanılabileceğini ekledi.
"Çok daha geniş bir viral çeşitlilik incelenebilir"
Diğer bir araştırmacı Mang Shi ise yapay zekâ kullanılmadan önce biyoinformatik yöntemlerle sınırlı bir keşif kapasitesi olduğunu ifade etti. Yapay zekâ sayesinde çok daha geniş bir viral çeşitliliğin incelenebileceğini belirten Shi, bu yöntemi farklı alanlarda uygulamayı planladıklarını dile getirdi.