Teknolojinin hızla ilerlemesiyle yapay zekâ, yaşamımızın pek çok alanına entegre olmuş durumda. Bu gelişmelerle birlikte insanlar, sağlık sorunları hakkında bilgi edinmek için de yapay zekâ tabanlı sohbet robotlarına başvurmaya başladı.
Yapay zekâ, ciddi sağlık risklerine yol açabilir
Almanya’daki Erlangen-Nürnberg Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma ise bu teknolojinin her zaman güvenilir olmadığını ve bazen ciddi sağlık risklerine yol açabileceğini ortaya koydu.
Araştırmada, yapay zekâ destekli sohbet robotlarının reçeteli ilaçlar hakkında verdikleri bilgilerin önemli bir kısmının yanlış olduğu ve bu hataların ölüme veya ciddi yaralanmalara neden olabilecek kadar tehlikeli olduğu belirlendi.
"Sağlık sorunlarınız için yapay zekâ araçlarına güvenmeyin"
Uzmanlar, hastaların sağlık sorunları için bu tür yapay zekâ araçlarına güvenmek yerine mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Araştırma kapsamında ABD'de (Amerika Birleşik Devletleri) en sık reçete edilen 50 ilaçla ilgili yapay zekâ sohbet robotlarına 10 farklı soru soruldu.
Elde edilen 500 yanıt, alanında uzman eczacılar ve farmakologlar tarafından değerlendirildi.
Sonuçlar endişe verici nitelikteydi: Yanıtların en az yüzde 26’sı bilimsel verilerle uyuşmuyordu ve tutarsız bilgiler içeriyordu.
Yüzde 22'si ölümcül sonuçlara yol açabilecek kadar hatalı çıktı
Detaylı incelemeler sonucunda chatbot'ların verdiği tıbbi bilgilerin yüzde 42’sinin orta düzeyde yanlış, yüzde 22’sinin ise ölümcül sonuçlara yol açabilecek kadar hatalı olduğu tespit edildi.