Türkiye'de iş gücü bulma sorunu giderek derinleşiyor. Özellikle tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan çoban sıkıntısı, üreticileri ciddi şekilde zorlamaya başladı.
Göçmen çobanların sektörde önemli bir yer tuttuğu bu dönemde, aynı iş gücü açığı inşaat ve sanayi alanlarında da kendini gösteriyor. İnşaat ustaları ve müteahhitler, yüksek maaş tekliflerine rağmen çalışmak isteyen genç işçi bulmakta zorluk çektiklerini belirtiyor.
Bu durum karşısında yetkililer harekete geçerek yabancı çalışanların Türkiye'deki çalışma süreçlerine yönelik düzenlemeler yaptı. "Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yabancıların çalışma hayatındaki kayıtlılığı artırma hedefi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu değişikliğin Türkiye'deki yabancıların çalışma hayatındaki kayıtlılığını artırma ve Türkiye'nin kalkınmasına katkı sağlayacak mesleklerde çalışan yabancıların çalışma izni muafiyeti prosedürlerini kolaylaştırma amacı taşıdığı ifade edildi.
Çalışma izni muafiyeti kapsamına alınacak olan iş grupları
Yönetmelikte yapılan bu değişiklikle bilimsel, sanatsal, kültürel ve sportif faaliyetlerde çalışacak yabancılar başta olmak üzere akademisyenler, araştırmacılar, petrol ve doğal gaz sektöründe görev alacak profesyoneller, gemi adamları ve tur operatörleri temsilcileri gibi farklı iş gruplarının çalışma izni muafiyeti kapsamına alınacağı açıklandı.
Ayrıca, geçici koruma altındaki kişiler ile insani ikamet izni sahipleri de İçişleri Bakanlığının bildirmesi durumunda bu muafiyetten yararlanabilecekler.
Düzenlemenin bir diğer önemli unsuru, yabancıların çalışma izni muafiyet başvurusunda bulunabilecekleri sürenin esnetilmesi oldu. Türkiye'de yasal olarak bulunmaları şartıyla yabancılar, artık istedikleri zaman bu başvuruyu yapabilecekler.
Azami muafiyet süresi üç yıl oldu
Ayrıca, daha önce azami altı ay olarak belirlenen muafiyet süresi, üç yıla çıkarıldı. Bu değişikliklerle birlikte, Türkiye'nin uluslararası arenada daha nitelikli bir şekilde temsil edilmesi ve tanıtımının güçlendirilmesi de hedefleniyor.