Kahvaltı, günün en önemli öğünü olarak biliniyor. Beslenme uzmanları ise söz konusu öğünde mutlaka uzak durulması gereken besinler olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. İşte o besinler...
Genel olarak yüksek şeker barındıran kahvaltılık gevrekler, kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselip daha sonra da düşmesine neden oluyor. Bu da gün içerisinde yorgun hissetmeye yol açabiliyor.
Besin değeri ve lif bakımından fakir olan beyaz ekmek, hızlı bir şekilde kan şekerini yükseltiyor. Beyaz ekmek, tokluk hissini kısa bir zaman içerisinde sonlandırıyor. Bu nedenle tam tahıllı ekmeklerin tüketimi öneriliyor.
Salam ve sosis, yüksek oranda nitrat ve tuz içeriyor. İşlenmiş etler, hem kalp hastalıklarını hem de farklı sağlık problemlerini beraberinde getirebiliyor.
Genel olarak yüksek un ve şeker barındıran pancake ve waffle, bu bakımdan düşük besin değerine sahiptir. Bunlar yerine daha sağlıklı ve doğal besinler tüketilebilir.
Genel olarak katkı maddeleri ve ilave şeker barındıran hazır meyve suları, sağlığa zararlı olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, taze sıkılmış meyve sularını öneriyor ancak bu meyve sularının da aşırıya kaçmadan tüketilmesi gerekiyor.
Şekerli yoğurtların yüksek miktarda şeker içerdiği biliniyor. Bu nedenle doğal yoğurt tüketimi öneriliyor. Doğal yoğurt, probiyotik alımını artırıyor.
Patates kızartması, kalori ve yağ bakımından yüksek olduğu için sağlıksız kabul ediliyor. Bu tür kızartmalardan kaçınılması gerekiyor.
Yüksek oranda doymuş yağ ve kalori içeren ağır sos ve kremalardan uzak durulması tavsiye ediliyor.
Fındık kremaları, yüksek yağ ve şeker oranı barındırıyor. Enerji verdiği düşünülse de bu fındık kremaları sağlıklı bir alternatif değildir.
Güne sağlıklı bir başlangıç yapmak isteyen kişiler, enerji içeceklerinden uzak durmalıdır çünkü bu içecekler genel olarak yüksek oranda şeker ve kafein içeriğine sahiptir.