AK Parti (Adalet ve Kalkınma Partisi) milletvekilleri tarafından hazırlanan ve 22 maddeden oluşan kanun teklifinin, bu hafta TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Başkanlığına sunulacağı öngörülüyor. Söz konusu kanun teklifinin yargı alanında önemli düzenlemeler içerdiği ifade ediliyor.
AK Parti (Adalet ve Kalkınma Partisi), Grup Başkanı Abdullah Güler'in başkanlığını yürüttüğü yeni yargı paketine dair faaliyetlerini tamamladı. Kanun teklifinde istinafa giden dava süreçleri, boşanma davaları ve tatil günlerinde noterliklerin mesai yapmasına dair düzenlemeler bulunacak.
Boşanma davalarında kritik değişiklik geliyor
Bu kanun teklifiyle birlikte boşanma davalarında kritik bir değişiklik söz konusu olacak. Boşanma davası reddinin kesinlik kazanmasının ardından ortak hayatı kuramamış çiftlerin tekrar dava açabilmeleri için üç yıl geçmesi gerekiyordu. Yeni teklifle birlikte bu süre bir yıla düşürülecek.
Türk Medeni Kanunu'nun 166'ncı maddesinde değişiklik yapılacak.
Boşanma nedenlerinden herhangi biri ile açılmış davanın reddedilmesi ve söz konusu kararın kesinlik kazandığı günden itibaren bir yıl geçmesi durumunda, çiftler tekrar ortak hayatı kuramamış ise evlilik birliğinin temelden sarsıldığı kabul edilecek.
Bu durumda da eşlerden herhangi birinin talebi ile boşanma kararı alınabilecek.
CMK'da (Ceza Muhakemesi Kanunu) da bir değişiklik olacak. Devlet üniversiteleri tarafından ÇİM (Çocuk İzlem Merkezi) açılması mümkün olabilecek.