Yurt dışından getirilen telefonları IMEI kayıt ücreti ödemeden kullanma imkanı bitiyor.
Uzun süredir bazı kullanıcılar bu yöntemle devlete yüksek harçlar ödemeden telefonlarını kullanabiliyordu.
Ancak, geçen sene yapılan yasal düzenlemeler bu imkanı ortadan kaldırdı.
IMEI kaydı yaptırılmadığı takdirde telefon bir yıl içerisinde otomatik olarak kapanıyor. Bu uygulama, kaçak yollarla telefon kullanımına nokta koydu.
Özellikle, IMEI klonlama ya da IMEI kırdırma olarak bilinen ve birçok kişi tarafından tercih edilen yasa dışı uygulama, yeni düzenlemelerle birlikte tamamen işlevsiz hale getirildi. Geçmişte bu işlemi yaptıranlar, telefon tamircilerinden hizmet alarak kayıt işlemini atlayabiliyor ve cihazlarını kullanmaya devam edebiliyordu. Ancak, bir yıl geçtikten sonra bu cihazların birer birer kullanılamaz hale gelmesi şaşkınlık yarattı.
Mecidiyeköy ve Eminönü gibi bölgelerde bu işlemi yapan telefoncular, artık bu yöntemle ilgili ciddi zorluklar yaşadıklarını belirtiyor. Bir telefoncu durumu şöyle anlattı:
Geçmişte, bir telefonun çift SIM kartı ile kayıt yaptırmadan yaklaşık 8 ay boyunca kullanılabildiğini belirten telefoncu, "Son 4 ay için IMEI klonlama ücreti talep ediyorduk, bu ücret genellikle 2.500 TL civarındaydı. Vatandaşlar, 32 bin TL’yi aşan IMEI kayıt ücretini ödemektense bu yöntemi tercih ediyordu. Ancak şimdi bu yöntemi kullanmak neredeyse imkansız hale geldi." ifadelerini kullandı.
2025 yılında, yurt dışından getirilen telefonların IMEI kayıt ücreti yüzde 45 artacak ve 45.953 TL’ye çıkacak. Bu yılın başında IMEI kayıt ücretinin 31.692 TL olarak uygulanması kararlaştırılmıştı.
IMEI klonlama, eski telefonların IMEI numaralarının yeni ve vergisiz şekilde yurtdışından getirilen cihazlara kopyalanması işlemidir. Bu yöntemle birçok kişi, kayıt ücretinden kurtulmaya çalışıyordu. Ancak, 12 Ekim’de yayımlanan yeni yönetmelik ile bu yöntemin önü kesildi. Artık, sinyal alınamayan cihazların kapatılması süresi 7 yıldan 1 yıla düşürülerek, bu yasa dışı işlemlerle kullanılan telefonlar devre dışı bırakılıyor.