Fransız çimento şirketi Lafarge ve dört eski yöneticisi, Suriye'deki faaliyetleri nedeniyle terör örgütü finanse etmekle suçlanacak.
Yolsuzlukla mücadele alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu Sherpa ve Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR), Lafarge'ın Suriye'deki operasyonlarıyla ilgili sürdürülen soruşturma hakkında bir açıklama yaptı.
Bu açıklamaya göre, soruşturmayı yürüten üç hâkim, Lafarge Grubu ile dört eski yöneticisinin, terör örgütü finansmanında bulundukları ve Avrupa Birliği'nin (AB) DEAŞ ve Nusra Cephesi'yle her türlü finansal ilişkisini yasaklayan ambargolarını ihlal ettikleri iddialarıyla yargılanmasına karar verdi.
Lafarge ve yöneticileri, Paris Temyiz Mahkemesi'nde yargıç karşısına çıkacak. Ayrıca, Suriye'deki faaliyetleri sırasında güvenlikten sorumlu iki eski çalışan ile bir Suriyeli iş adamı da terör örgütü finanse etmekle suçlanarak aynı dava kapsamında yargılanacak.
Sherpa ve ECCHR, sekiz yıldır süren bu soruşturmanın yeni bir aşamasına gelinmesinden dolayı memnuniyetlerini dile getirdi.
Anadolu Ajansı, 7 Eylül 2021 tarihinde, Lafarge'ın DEAŞ'ı Fransız istihbaratının bilgisi dâhilinde finanse ettiğine dair belgeleri yayımlamıştı. Bu belgeler, Lafarge'ın DEAŞ ile ilişkisi konusunda Fransız istihbarat birimlerini sürekli bilgilendirdiğini gösteriyordu. İlgili devlet kurumları, Lafarge'ı terörü finanse ederek insanlığa karşı suç işlediği konusunda uyarmadıkları gibi bu durumu gizledikleri ifade ediliyordu. DEAŞ, Lafarge'dan temin ettiği çimento malzemelerini sığınak ve tünel inşaatlarında kullanıyordu.
2017 yılında başlatılan soruşturma kapsamında Lafarge'ın Yönetim Kurulu Başkanı Bruno Lafont ve diğer üst düzey yöneticiler "teröre finansman sağlama" suçlamasıyla yargılanmıştı. 2018'de Lafarge'a yöneltilen "insanlığa karşı suçlara ortak olmak" iddiası, 2019'da düşürülmüştü.
Davanın müdahil tarafları, Sherpa ve ECCHR, suçlamanın düşmesine itiraz ederek Yargıtay'a başvurmuştu. Fransa Yargıtayı, 7 Eylül 2021'de Lafarge'ın DEAŞ'lı teröristlere finansman sağladığına dair "insanlığa karşı suça ortak olma" suçlamasının yöneltilebilmesi için gereken hukuki sürecin başlatılmasını sağlamıştı.
Paris Temyiz Mahkemesi, 18 Mayıs 2022'de, Lafarge'ın DEAŞ'a finansman sağladığını gösteren belgeler doğrultusunda "insanlığa karşı suça ortak olduğu" iddialarıyla ilgili soruşturma açılmasını onayladı. Ocak ayında ise, Fransız Yargıtayı Lafarge'a yöneltilen bu suçlamaların düşürülmesi talebini reddederek soruşturmanın devam etmesine karar verdi.