İngiltere'de gerçekleştirilen yeni bir araştırma, özellikle tatlı yiyeceklere düşkün olanları ilgilendiren önemli bulgular ortaya koydu.
Journal of Translational Medicine dergisinde yer verilen bu araştırmada, şekerli gıdalar tüketmenin psikoloji üzerindeki olumsuz etkileri incelendi.
Çalışmada, Birleşik Krallık Biyobankası'ndan alınan 180.000 kişiye ait beslenme ve sağlık verileri kullanıldı.
Araştırmacılar, yapay zekâ yardımıyla katılımcıları 3 temel gruba ayırdı: sebze ve meyve ağırlıklı beslenenler, her türlü yiyeceği tüketenler ve şeker ağırlıklı beslenenler.
Katılımcılardan alınan kan örnekleri üzerinden 2.923 proteinin ve 168 metabolitin vücuda etkileri değerlendirildi.
Proteinler, vücudun enfeksiyonlarla mücadelesi ve kas gevşemesi gibi önemli işlevleri üstlenirken metabolitler ise sindirim gibi aşamalarda üretilen küçük moleküller olarak tanımlanıyor.
Bu analizler sayesinde bireylerin biyolojik sağlık değerlerine ilişkin ayrıntılı bir değerlendirme yapıldı.
Şeker ağırlıklı beslenenlerde depresyon riski %30 daha fazla
Araştırmanın sonuçlarına göre; şeker ağırlıklı beslenen kişilerin depresyona yakalanma olasılığı, sebze ve meyve ağırlıklı beslenenlere göre %31 daha fazla.
Ayrıca, bu grupta yer alan katılımcıların kalp ve diyabet hastalığına yakalanma ihtimali de diğer gruplara göre bariz şekilde yüksek bulundu.
Her türlü yiyeceği tüketen katılımcıların sağlık riskleri ise ortalama düzeyde çıktı.
İşlenmiş şeker, psikolojiyi olumsuz yönde etkiliyor
Araştırmanın lideri, Surrey Üniversitesi'nden Prof. Nophar Geifman, bulguların "işlenmiş şekerin psikoloji üzerindeki olumsuz etkilerini" gösterdiğini belirtti.
Geifman, işlenmiş şekerin birçok kişinin beslenmesinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak bu sonuçların beslenme alışkanlıkları konusunda daha bilinçli olunması gerektiğini bir kez daha gösterdiğini ifade etti.