ZBEU (Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi) Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi kurucusu Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya’da dün meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin, haritalarda bulunmayan "bilinmeyen fay" üzerinde oluştuğunu belirtti.
"Haritalara işlenmemiş başka bir fay hattı olabilir"
Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutoğlu, yaptığı açıklamada, uydudan elde edilen yer hareketlerine dayanarak Pütürge fayının batısında henüz haritalara işlenmemiş başka bir fay hattının varlığına işaret ettiğini söyledi.
Prof. Dr. Kutoğlu, aynı bölgede Ocak 2023'te yaşanan iki depremin de bu bilinmeyen fay üzerinde gerçekleşmiş olabileceğini ifade etti.
"5,9 büyüklüğündeki depremin nedeni enerji birikimi"
Prof. Dr. Kutoğlu, 6 Şubat depreminin ardından Antakya’nın güneyine ve Malatya’nın kuzey kollarına enerji aktarıldığını ve bu enerji birikimi nedeniyle dün Kale ilçesi merkezli 5.9 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını belirtti.
Depremin Pütürge segmentinin 10 kilometre batısında meydana geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Kutoğlu, uydudan alınan verilere göre bu bölgedeki fayın haritalarda görünmeyen bir fay olduğunu düşündüklerini aktardı.
"7,2 büyüklüğünde bir deprem olabilir"
Bölgedeki depremlerin devam edebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Kutoğlu, Pütürge fayının en son 1905 yılında kırıldığını ve 6.8 büyüklüğünde bir deprem ürettiğini belirtti. Bu fayın gelecekte 7.2 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini söyleyen Prof. Dr. Kutoğlu, bölgenin deprem açısından hala riskli olduğunu ifade etti.
"Dünkü depremi artçı olarak değerlendiremeyiz"
6 Şubat depremleri ile dün Malatya'da yaşanan depremin farklı segmentlerde olduğunu belirten Prof. Dr. Kutoğlu, bu depremin artçı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini, enerji transferi sonucu stres biriken fayların tetiklendiğini ve yeni depremler üretme potansiyelinin bulunduğunu söyledi.
Prof. Dr. Kutoğlu, haritalarda görünmeyen bu fayın, jeolojik ve paleosismolojik çalışmalarla doğrulanması gerektiğini ekledi.