Biden’e Almanya'nın en yüksek Liyakat Nişanı verildi
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Başkanı Joe Biden’e Federal Almanya Cumhuriyeti’nin sivillere verilen en yüksek nişanı olan “Özel Derece Büyük Haçı” takdim etti. Nişan, Biden’ın uzun yıllar boyunca Alman-Amerikan dostluğunu güçlendirmesi nedeniyle verildi.
Berlin’e resmi ziyareti sırasında karşılandı
Görevde bulunduğu dört yıl boyunca ilk kez Berlin’e resmi ziyarette bulunan Biden, Steinmeier tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı Schloss Bellevue’de askeri törenle karşılandı. Biden, resmi defteri imzaladıktan sonra Steinmeier ile baş başa bir görüşme gerçekleştirdi.
Liyakat nişanı dostluk ve ittifaka katkıları için verildi
Steinmeier, Biden’a nişanı takdim ederken yaptığı konuşmada, Biden’ın 50 yıllık görev süresince Amerikan-Alman dostluğunu ve transatlantik ilişkileri güçlendirdiğini vurguladı. ABD ile olan bu dostluğun, Almanya’nın güvenliği ve demokrasisi açısından büyük önem taşıdığını belirten Steinmeier, Biden’ın transatlantik ittifaka verdiği önemi dile getirdi.
Transatlantik bağlar ve Ukrayna-Rusya savaşı
Steinmeier, Başkan Joe Biden’ın ABD (Amerika Birleşik Devletleri) başkanı seçilmesi sonrası Avrupa’nın transatlantik ittifaka olan umudunun yenilendiğini ifade etti. Ancak bir sene sonra başlayan Rusya-Ukrayna savaşının, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yalnızca Ukrayna’ya değil, Avrupa’nın barış ve güvenlik ilkelerine de saldırdığını söyledi.
Biden: Bu nişanın benim için büyük anlamı var
ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in kendisine takdim ettiği Liyakat Nişanı için duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Biden, Steinmeier’in övgü dolu sözlerinden etkilendiğini belirterek, "Bu nişanın benim için büyük anlamı var." dedi.
Almanya-ABD ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu
Biden, konuşmasında doğduğu dönemde Almanya ve ABD'nin savaş halinde olduğunu hatırlatarak, genç bir senatör olarak Batı Berlin'i ziyaret ettiği günleri de anımsattı. Biden, Almanya ve ABD’nin Ukrayna’daki demokrasiyi desteklemek amacıyla beraber hareket ettiğini vurguladı.
Ukrayna'daki savaşa ilişkin açıklamalar
Biden, Rusya-Ukrayna savaşına değinerek, Almanya ve ABD’nin Ukrayna’yı desteklemek için aynı safta olduklarını belirtti. Biden, "Ukrayna'nın bu savaşı kazanması ve Vladimir Putin'in başarısız olmasını sağlamak amacıyla Almanya'daki liderlere teşekkür ediyorum. NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) her zamankinden daha güçlü ve birlik içinde." dedi.
Kalıcı barış mesajı verdi
Ukrayna’da kalıcı ve adil bir barış sağlanana kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Biden, "Bu savaş insanlık onurunun galip gelmesiyle sona erecek." dedi.
Yoğun güvenlik önlemleri alındı
Biden’in Berlin ziyareti sırasında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Şehir merkezinde birçok cadde trafiğe kapatılırken, helikopterler havada devriye gezdi, polisler karada ve Spree Nehri’nde görev yaptı. Hava trafiği durduruldu, bazı binalara keskin nişancılar yerleştirildi.
İkinci ABD Başkanı oldu
Biden, 1993 yılında bu nişanı alan George H. W. Bush’tan sonra Liyakat Nişanı’na layık görülen ikinci ABD Başkanı oldu.
Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesini istemeyen ABD, körüklediği bu savaş üzerinden bir taşla kuş sürüsü vuruyor. Bir taraftan ezeli düşmanı Rusya’yı zayıflatan ABD, diğer taraftan Çin gibi düşmanlarına hem gözdağı veriyor hem de ileri tarihli hedefleri arasına alıyor. Fransa’dan sonra Avrupa’nın en büyük ikinci ordusuna sahip olan Ukrayna’yı da yıpratan ABD, öte yandan Almanya başta olmak üzere Avrupa ekonomisine de ağır darbe indiriyor. Biden döneminde körüklenen savaş sayesinde ABD’nin silah ve enerji satışları arttı, enerji ve yatırım akışı ABD’ye döndü.
ABD'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'nı Avrupa, özellikle de Almanya gibi ekonomilere zarar vermek için kullanmış olabileceğine dair iddialar hayli yaygın. Bu görüşe göre, ABD, savaş sırasında Avrupa'ya enerji tedarikini artırarak kendi LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) ihracatını büyütürken, Avrupa'nın Rusya'dan enerji ithalatına bağımlılığını kırmaya çalıştı. Özellikle Almanya, enerji krizinden büyük ölçüde etkilendi, çünkü Rus gazına bağımlı olan Alman sanayisi ciddi baskı altında kaldı. Almanya’daki şirketler artan enerji maliyetleri nedeniyle ABD'ye yatırım kaydırmaya başladı, bu da Almanya’nın ekonomisine darbe vurdu.
Uzmanlar, ABD'nin savaşla birlikte enerji ve silah satışlarından faydalandığını, bu durumun da Avrupa’daki krizleri derinleştirdiğini belirtiyor. Enerji ve yatırım akışlarının Amerika'ya yönelmesi, Avrupa'daki ekonomik istikrarı sarsarak Almanya gibi ülkeleri daha kırılgan hale getirdi.
Almanya Başbakanı Scholz, NATO'ya bağlılık mesajı verdi
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD Başkanı Joe Biden ile gerçekleştirdiği görüşme öncesinde NATO’ya olan güçlü bağlılıklarını yineledi. Scholz, NATO'nun topraklarının her santimetrekaresini savunan bir ittifak olduğuna dikkat çekerek, tüm üyelerin bu güçlü savunmaya güvenebileceğini söyledi.
Son yıllarda işbirliği güçlendi
Scholz, son üç yılda Almanya ve ABD arasındaki işbirliğinin çok yakın ve güvene dayalı olduğunu ifade ederek, bu sağlam ilişki için Biden’a teşekkür etti. Scholz, iki ülkenin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunma noktasında aynı safta yer aldığını belirtti.
Avrupa'nın güvenliği temelden sarsıldı
Scholz, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla Avrupa’ya savaşın geri döndüğünü ve bunun Avrupa’nın güvenlik düzenini temelden sarstığını ifade etti. Uluslararası hukukun ihlal edilmesini kınamanın ve Ukrayna'nın yanında kararlılıkla durmanın önemini vurguladı.
Scholz: "Putin’in planı Biden’ın liderliği sayesinde başarısız oldu"
Almanya Başbakanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna üzerindeki emperyalist hedeflerinin, Biden’ın liderliği sayesinde başarısız olduğunu ifade etti. Ukrayna’nın direnişi ve başta ABD ile Almanya'nın desteği sayesinde 2,5 yılı aşkın süredir Rus saldırılarına karşı direnebildiğini söyledi.
NATO’nun savaşa taraf olmaması sağlandı
Scholz, NATO’nun savaşa doğrudan taraf olmaması için sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini belirtti. Almanya’nın, ABD ile birlikte bu dengeyi koruyarak büyük bir felaketin önlenmesine katkı sağladığını ifade etti.
Almanya İsrail’in yanında
Scholz, Hamas’ın Orta Doğu’daki durumu istikrarsızlaştırdığını savunarak, İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu yineledi. İsrail’de gerilimin daha da artmasını önlemenin ve bölgesel bir yangının çıkmasını engellemenin önemine vurgu yaptı.
ABD-Almanya ittifakı güçleniyor
ABD Başkanı Biden, Almanya’nın yakın ve önemli bir müttefik olduğunu ifade ederek, Rusya-Ukrayna savaşının ardından bu müttefikliğin daha da pekiştiğini belirtti. Biden, Ukrayna’nın zorlu kış koşullarıyla karşı karşıya olduğunu ve ABD ile Almanya'nın bu zor süreçte desteği sürdüreceğini vurguladı.
Biden: "Ukrayna’ya destek sürecek"
Biden, Ukrayna ordusuna verilen desteğin artırılacağını ve ülkenin toparlanmasına yardımcı olmak için dondurulmuş Rus varlıklarının değerinin ortaya çıkarılacağını belirtti. Ayrıca, Almanya’nın savunma bütçesini artırma kararlılığını takdir etti.
Orta Doğu ve İran konuları gündemde
Biden, Scholz ile Lübnan, Gazze ve İran konularını ele alacaklarını kaydederek, Rusya’ya Ukrayna'ya karşı füze ve insansız hava araçları sağladığı için İran’ı sorumlu tutma konusunda Almanya’nın işbirliğine teşekkür etti.