Essex Üniversitesi ve Anglia Ruskin Üniversitesi'nden bilim insanları, egzersiz ile kilo kaybı üzerinde etkili olabilecek yeni bir araştırma gerçekleştirdi. Bu çalışma, bireye özel kilo verme programlarının hazırlanması yolunda kritik bir aşama olarak değerlendiriliyor.
Araştırma, yaşları 23-40 olan 38 gönüllü katılımcı üzerinde yapıldı. Katılımcılar iki gruba ayrıldı: egzersiz grubu ve kontrol grubu. Egzersiz grubunda yer alan kişiler, birkaç ay süreyle haftada 3 defa 20-30 dakika koştu.
Çalışma neticesinde egzersiz yapan kişilerin beklenildiği üzere kilo kaybettikleri gözlemlendi fakat kilo kaybı oranı bakımından kişiler arasında ciddi farklılıklar görüldü. Araştırmacılar, söz konusu farklılıkların sebebini anlamak üzere DNA testlerine yöneldiler.
Yapılan DNA analizlerinde daha fazla çok kaybı yaşayan kişilerde yaygın olarak görülen gen varyantları belirlendi.
Araştırmacılar, kilo kaybı ile ilgili 14 spesifik gendeki varyantları tespit etti.
Söz konusu gen varyantlarının büyük bir kısmını taşıyan kişiler ortalama 5 kilo verdi. Daha küçük bir kısmını taşıyan kişiler ise ortalama 2 kilo kaybetti.
En fazla kilo veren kişilerde PPARGC1A geni bulundu
Araştırmada ön plana çıkan genlerden biri, PPARGC1A geni oldu. Hücrelerin enerji yönetimiyle doğrudan ilişkilendirilen bu gen, en fazla kilo kaybı yaşayan kişilerde bulundu.
Çalışma, genetik etkenlerin kilo verme üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu ve bu sürecin kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğini ortaya koyuyor.
Genetik yatkınlık, kilo vermede önemli bir faktör olsa da araştırmacılar, sağlıklı bir kiloya ulaşmak için egzersizin ve yaşam tarzı değişikliklerinin de gerekli olduğunu vurguluyor.