Tedavi ve rehabilitasyon süreci devam ediyor
Konya’da göçlerini tamamlayamayan 5 akbaba, Karatay Belediyesi Vahşi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nde özel alanlarda misafir ediliyor. Çeşitli nedenlerle yaralanan veya hastalanan akbabalar, merkezde tedavi altına alınarak göçe hazır hale gelene kadar rehabilite ediliyor. Bu kuşlar, özellikle yırtıcı kuşlar için hazırlanmış özel alanlarda bakılıyor.
Veteriner kontrolünde özenle besleniyorlar
Merkezde bulunan 4 küçük akbaba ve 1 kara akbaba, veterinerler tarafından günlük sağlık kontrollerinden geçiriliyor. Klinik ortamda pansumanları yapılırken, düzenli beslenmeleri de sağlanıyor. Müdür ve başveteriner hekim Ufuk Ertürk, AA’ya yaptığı açıklamada, doğada düşkün veya yaralı halde bulunan vahşi hayvanların tedavi edilerek yeniden doğaya kazandırılmasının merkezlerinin öncelikli hedefi olduğunu belirtti.
Türkiye, göçmen kuşların önemli bir rotası
Ertürk, dünya üzerinde 8 göç rotası bulunduğunu ve Türkiye’nin Karadeniz-Akdeniz hattında yer aldığını vurguladı. Türkiye, her yıl ilkbahar ve sonbahar aylarında göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor. Ancak çeşitli nedenlerle bu kuşlar göçlerini tamamlayamıyor; enerji hatları, uçak çarpmaları, beslenme alanlarının yok olması ve avcılık gibi faktörler buna neden oluyor.
Bir sonraki göç döneminde doğaya salınacaklar
Yaralanan veya hasta kuşlar, duyarlı vatandaşların ihbarı ya da saha ekiplerinin tespitleriyle Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerince rehabilitasyon merkezine getiriliyor. Tedavi ve rehabilitasyon süreci tamamlanan kuşlar, aynı göç döneminde doğaya salınarak sürülerine katılıyor. Ancak bu süreç tamamlanmayan akbabalar, bir sonraki göç dönemine kadar merkezde misafir edilecek.
Göç dönemine hazırlıklar sürüyor
Ufuk Ertürk, akbabalar için kendi habitatlarına uygun alanlar oluşturduklarını söyledi. Büyük bir kafes alanında beslenme ve rehabilitasyonları devam eden kuşlar, göçe hazırlık süreçleri boyunca düzenli sağlık kontrolleri altında tutuluyor.