Erzurum’da yaşayan Sıddık Kılıç, üniversitedeki yüksek lisans eğitimi sırasında harçlıklarını çıkarmak için başladığı tespih işinde ustalaşarak kendi işini kurmayı başardı.
Fizik bölümünde yüksek lisans yapan 33 yaşındaki Kılıç, Oltu taşından ürettiği özel tasarım tespihlerle bugün tespih sanatında kendine önemli bir yer edindi.
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fizik Öğretmenliği bölümünden 2015 yılında mezun olan Kılıç, 2016’da aynı üniversitede Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı'nda yüksek lisans yapmaya başladı.
Yüksek lisans süresince boş vakitlerinde harçlık kazanmak amacıyla bir tespih ustasının yanında satış elemanı olarak çalışmaya başlayan Kılıç, bu süreçte tespih yapımına ilgi duymaya başladı. Tespih ustasının yanında öğrendiği bilgilerle yetinmeyen Kılıç, kendi yeteneklerini geliştirdi ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda ilerlemeye karar verdi.
Tespih yapımına olan ilgisi giderek artan Kılıç, ustasının yanında bir süre çalıştıktan sonra kendi işini kurmaya karar verdi. Yaklaşık beş yıl önce açtığı iş yerinde Oltu taşından tespih yapmaya başlayan Kılıç, sadece geleneksel yöntemlerle değil, modern teknolojiyi de işine entegre ederek sanatına yeni bir boyut kazandırdı.
Kılıç, tespih yapımında teknolojiyi kullanarak yenilikçi çalışmalar gerçekleştirdi. Özellikle Oltu taşının üzerine fiber lazer markalama tekniği ile çeşitli tasarımlar ekleyen Kılıç, müşteri talepleri doğrultusunda kişi portreleri, spor kulüplerinin logoları ve meslek armaları gibi farklı figürleri tespih tanelerine işleyerek, eserlerine değer katıyor. Kılıç’ın tasarımları arasında Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye’nin yerli otomobili Togg gibi figürlerin işlendiği tespihler de yer alıyor.
Adana Valiliği himayesinde TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “3. Tespih ve Doğal Taşlar Fuarı”nda ürünlerini sergileyen Kılıç, fuarda büyük ilgi gördü. Gelen talepler doğrultusunda üretim yapan Kılıç, ürünlerine olan ilginin her geçen gün arttığını belirtiyor.
Yüksek lisans eğitimi sırasında hobi olarak başladığı tespih işinin zamanla mesleği haline geldiğini ifade eden Kılıç, bu sanatı sabır gerektiren bir iş olarak tanımlıyor. Tespih işleme sanatının zor ve ince bir çalışma gerektirdiğini belirten Kılıç, "Sabır gerektiren bir iş olan tespihçiliğe başlarken, aslında sabırlı biri değildim. Ama bu iş sayesinde sabrım arttı" diye konuştu.
Oltu taşının kırılgan yapısından dolayı el işçiliği ile işlenmesinin daha uygun olduğunu vurgulayan Kılıç, bu geleneksel yönteme teknoloji katarak modern bir tespih üretimi gerçekleştirdiğini de ifade etti.
Kılıç, tespihlerine olan ilginin artarak devam ettiğini ve müşterilerinden sürekli yeni siparişler aldığını sözlerine ekledi.