Birleşmiş Milletler (BM), çocukların dijital dünyada maruz kaldığı tehlikelerle ilgili acil önlemler alınması gerektiğini vurgulayan bir açıklama yaptı. BM, çocukların çevrim içi ortamlarda güvenliğinin sağlanması için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti ve siber zorbalığın dünya genelinde çocukların %15'ini etkilediğini ifade etti. Bu zorbalığın çocuklar üzerinde ciddi duygusal ve psikolojik hasara yol açtığına dikkat çekildi.
Açıklamada, çevrim içi ortamların hızla büyümesiyle birlikte çocukların, siber zorbalık, cinsel sömürü ve zararlı içerik gibi tehlikelere daha küçük yaşlarda maruz kaldığı vurgulandı. Dijital teknolojilerin hızla yaygınlaşmasının, çocukları hem anlık hem de uzun vadeli zararlar karşısında savunmasız bıraktığı belirtilerek, "Bu risklere rağmen, çocuklara yönelik çevrim içi şiddet yeterince rapor edilmiyor ve araştırılmıyor. Çocukları korumak adına, çevrim içi ve çevrim dışı şiddetin birbirine bağlı olduğunu kabul eden kapsamlı bir yaklaşım benimsenmeli," ifadelerine yer verildi.
BM, teknoloji endüstrisinin, çocukların güvenlik ve korunma haklarını ön planda tutması gerektiğini de vurguladı. Mevcut rehberlik ve iş birliklerinin tehditlere karşı hızla ve geniş kapsamda uygulanması gerektiği ifade edilerek, çocukların çözüm süreçlerine katılımının da kritik önem taşıdığı belirtildi. "Çocukların dijital dünyada korunmasını sağlarken, onların görüşlerine yer vermek ve refahlarını artıracak bir dijital ortam yaratmak son derece önemlidir," denildi.
BM, çocuklar için daha güvenli bir dijital dünya yaratmanın, hükümetler, sivil toplum ve teknoloji şirketleri dahil tüm paydaşların ortak sorumluluğu olduğunu belirterek, bu konuda acil adımlar atılmasını istedi.