Medicana Sağlık Grubu’ndan yapılan açıklamaya göre, Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ezginur Aksipahi, bazı besinlerin içerikleri sayesinde göz sağlığını korumada önemli rol oynadığını belirtti.
Açıklamada, uzun süre ekrana bakmanın ve genetik rahatsızlıkların gözlerde hasar oluşturabileceğine dikkat çekilirken, özellikle ekrana uzun süre maruz kalan ve ailesinde göz problemleri bulunan bireylerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı.
Diyetisyen Ezginur Aksipahi, yaşam tarzı ve beslenmenin göz sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekerek somon balığı, kivi, brokoli ve Brüksel lahanası gibi bazı besinlerin göz sağlığını koruyucu özelliklere sahip olduğunu ifade etti.
A, C ve E vitamini içeren sebzelerin, göz kuruluğu ve katarakt gibi problemlere karşı koruyucu etkileri olduğunu vurgulayan Aksipahi, lutein, zeaksantin ve beta karoten gibi bileşenlerin ise göz hücrelerini serbest radikallerden koruyarak retinadaki toksinlerin giderilmesine yardımcı olduğunu belirtti.
"Somon, kivi ve yumurta, göz sağlığına iyi geliyor"
Somonun omega-3 yağ asitleri içeriğiyle göz kuruluğu ve sarı nokta hastalığına karşı koruma sağladığını belirten Aksipahi, kivi ve yumurtanın da lutein ve zeaksantin içerikleri sayesinde göz sağlığına katkı sağladığını ifade etti.
Aksipahi, kivinin katarakt ve yaşa bağlı görme sorunlarında koruyucu bir rol üstlendiğini, yumurtanın ise gözün sarı noktasını zararlı ışınlardan koruduğunu açıkladı.
"Bazı yeşil yapraklı sebzeler ve kuruyemişler de önemli"
Yeşil yapraklı sebzelerin de göz sağlığı açısından önemli olduğunu belirten Aksipahi, kabak, ıspanak ve karalahananın yüksek miktarda lutein, zeaksantin ve A vitamini içerdiğine dikkat çekti.
Aksipahi, E vitamininin de göz sağlığındaki rolüne vurgu yaparak ay çekirdeği, fındık ve yer fıstığı gibi besinlerin E vitamini açısından zengin olduğunu ve bu vitaminin sarı nokta hastalığını ve kataraktı önlemede etkili olduğunu söyledi.
"Turunçgiller görme kaybını önlüyor"
Havuç gibi beta-karoten içeren gıdaların da A vitamini üretimine katkıda bulunduğunu belirten Aksipahi, portakal ve diğer turunçgillerin C vitamini içeriğiyle yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve görme kaybını önlemeye yardımcı olduğunu ifade etti.
"Süt ürünleri göz sağlığını destekliyor"
Süt ürünlerinin A vitamini ve çinko açısından zengin olduğunu ve probiyotik içeriği sayesinde göz sağlığını desteklediğini açıklayan Aksipahi, biberin de C vitamini içeriğiyle göz damarlarını koruduğunu ve çiğ tüketilmesinin daha faydalı olduğunu belirtti.