Gazze’de devam eden İsrail saldırıları, bölgedeki insani durumu daha da kötüleştiriyor.
UNCTAD (Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı) tarafından hazırlanan bir rapor, İsrail’in abluka altındaki Gazze'ye yönelik operasyonlarının neden olduğu yıkımın boyutlarını gözler önüne seriyor.
Rapora göre, Gazze'nin yeniden inşa edilmesi ve temel altyapısının toparlanması için yüzlerce yıla ihtiyaç duyulabileceği belirtiliyor.
BBC’nin haberine dayanan raporda, Gazze’nin savaş nedeniyle neredeyse tamamen harap olduğu vurgulanıyor.
Bir ateşkes sağlanması durumunda bile bölgenin yeniden inşasının yaklaşık 350 yıl sürebileceği öngörülüyor.
Bu hesaplama yapılırken Gazze’nin 2007-2022 yılları arasındaki ekonomik büyüme hızı temel alındı.
Çok sayıda sektör zarara uğradı
Sektörlerin savaş sonrası yaşadığı tahribat ise oldukça dramatik.
Raporda, inşaat sektöründe %96, tarım sektöründe %93, imalat sektöründe %92 ve servis sektöründe ise %76 oranında gerileme yaşandığı belirtiliyor.
İsrail’in askerî operasyonlarının, Gazze’de daha önce zayıf olan ekonomik hayatı neredeyse tamamen durma noktasına getirdiği ifade ediliyor.
Sivil altyapı önemli ölçüde hasar aldı
Raporda, ayrıca 2024 Temmuz ayı sonu itibarıyla Gazze'deki okul binalarının %88’inin hasar gördüğü, 36 hastaneden 21’inin hizmet dışı kaldığı ve 105 birincil sağlık tesisinden 45’inin faaliyet gösteremediği bilgisi yer alıyor.
Bölgedeki konutların %62’den fazlası hasar almış veya tamamen yıkılmış durumda.
Ekonomide ciddi daralma yaşandı
BM (Birleşmiş Milletler) raporuna göre; Gazze ekonomisi, 2023 yılı boyunca %22,6 oranında daraldı ve bu daralmanın %90’ı yılın son çeyreğinde gerçekleşti.
Ekonomik toparlanma için yıllık %10'luk bir büyüme hızı yakalansa dahi Gazze'nin eski ekonomik seviyelerine ulaşması onlarca yıl alabilir.