Rusya ile Ukrayna arasında savaş üçüncü yıla girerken tarafların birbirlerine saldırıları sürüyor.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiği iddialarını doğruladı. Rusya'ya giden Kuzey Kore birlikleri bulunduğuna dair kanıtların olduğunu ifade eden Bakan, " Ancak bu askerlerin tam olarak ne yaptıklarını henüz bilmiyoruz." ifadelerini kullandı.
Bakan Austin, Kuzey Kore askerlerinin Rusya'daki varlığının ne anlama geldiğini ve Ukrayna savaşında nasıl bir rol oynayacaklarını araştırdıklarını belirtti. Askerlerin Ukrayna'ya gidip gitmeyeceği konusunda net bilgi bulunmadığını, ancak Rusya adına savaşa katılma ihtimalinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Austin, "Bu çok ciddi bir konu. Sadece Avrupa'yı değil, aynı zamanda Hint-Pasifik bölgesini de etkiler." dedi.
ABD, Kuzey Kore'nin Rusya'ya insan gücü desteği karşılığında ne elde etmeye çalıştığını araştırmaya devam ediyor. Austin, bu işbirliği hakkında daha fazla detay vermemekle birlikte, Kuzey Koreli askerlerin sayısı ve ne tür görevlerde yer alacakları hakkında bilgi paylaşmadı. Ancak bu askerlerin, Ukrayna'ya yönelik saldırılarını sürdüren Rusya’ya destek amacıyla gönderildiği yönündeki iddialar, daha önce Güney Kore ve Ukrayna tarafından gündeme getirilmişti.
Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), Rusya'ya şimdiye kadar yaklaşık 3 bin Kuzey Kore askerinin gönderildiğini ve bu sayının aralık ayına kadar 10 bine ulaşmasının beklendiğini bildirdi. NIS'e göre, Kuzey Kore askerlerinin bir kısmı Rusya'da aktif olarak konuşlandırıldı ve ilk aşamada 1500 asker sevk edildiği doğrulandı.
Güney Kore, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiği iddialarına sert tepki gösterdi. Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Hong-kyun, Rusya'nın Seul Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırarak, bu işbirliğinin uluslararası toplum ve Güney Kore için "ciddi bir tehdit" oluşturduğunu bildirdi. Kim, Kuzey Kore askerlerinin derhal geri çekilmesi çağrısında bulunarak, bu askeri işbirliğini "şiddetle" kınadı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Haziran 2023'te Kuzey Kore'ye yaptığı resmi ziyarette, iki ülke arasında kapsamlı stratejik bir ortaklık anlaşması imzalanmıştı. Putin, taraflardan birinin saldırıya uğraması halinde diğerinin askeri yardımda bulunmasını içeren bu anlaşmanın önemini vurgulamış, ancak "ittifak" ifadesini kullanmaktan kaçınmıştı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ise ilişkilerin "yüksek ittifak" seviyesine yükseldiğini dile getirmişti.