Bilim insanları, tedaviye dirençli depresyon vakalarına yönelik yeni bir cihaz geliştirdi.
Bu cihaz, özellikle ilaç ve terapilere yanıt vermeyen hastalar için umut vadediyor.
Şekil olarak "yüzücü bonesi"ne benzeyen cihaz, beyne zayıf elektrik akımları göndererek depresyon belirtilerini hafifletmeye katkı sağlıyor.
Beyne elektrik akımları gönderiyor
Yapılan araştırmada cihazın etkileri, ağır depresyon teşhisi konulan 174 kişi üzerinde test edildi.
Depresyon hastalarının beyinlerinde karar verme süreçleriyle ilişkili olan ve genel olarak daha az aktif olan bir bölgeye elektrik akımları uygulandı.
Depresyon belirtileri önemli ölçüde azaldı
Cihazı 10 hafta boyunca düzenli kullanan katılımcıların depresyon belirtilerinde "fark edilir bir düşüş" gerçekleşti.
Çalışma kapsamında katılımcılar iki gruba ayrıldı. Tedavi grubunda yer alan katılımcılar, cihazı ilk üç hafta boyunca haftada beş defa, daha sonraki yedi hafta boyunca ise haftada üç defa, 30 dakikalık seanslar halinde kullandı.
Kontrol grubunda yer alan katılımcılara ise sadece kısa bir elektrik darbesi vererek aynı uyarım hissini taklit eden sahte bir kulaklık uygulandı.
"Devrim niteliğinde bir tedavi olabilir"
Araştırmanın sonuçlarına göre; tedavi grubunda yer alan katılımcıların depresyon belirtilerinin, kontrol grubundakilere göre yaklaşık %58 oranında daha fazla azaldığı belirlendi.
Bilim insanları, bu cihazın ilaç ve psikoterapiye yanıt vermeyen depresyon hastalarının üçte birinden fazlası için devrim niteliğinde bir tedavi olabileceğini ifade etti.