Milli denizaltı STM500'ün mukavim teknesi görücüye çıktı

Türkiye'nin özel harekat ve hücum maksatlı ilk milli denizaltısı STM500'ün mukavim teknesi, ilk kez SAHA EXPO'da sergileniyor.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
25 Ekim 2024 18:54
GÜNCELLEME
25 Ekim 2024 19:20
Milli denizaltı STM500'ün mukavim teknesi görücüye çıktı
AA
Kaynak AA

Türkiye’nin ilk milli özel harekat ve hücum denizaltısı STM500’ün mukavim teknesi, SAHA EXPO’da ilk kez sergileniyor. Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul'un İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlediği etkinlik, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve 6 bakanlık ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) desteğiyle sürüyor. Fuar, Anadolu Ajansının global iletişim ortaklığında 26 Ekim’e kadar açık olacak.

Fuarın öne çıkanları ve STM'nin katkısı

120’den fazla ülkeden 1478 firmanın katılım gösterdiği SAHA EXPO’da, çeşitli sektörlerdeki şirketler son teknoloji ürünlerini tanıtıyor. STM Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ (STM) de bu yıl SAHA EXPO’da, Türkiye’de milli imkanlarla üretilen ilk denizaltı mukavim teknesini ziyaretçilerle buluşturuyor. STM’nin, Türk savunma sanayisine yönelik yerli ve modern çözümler geliştirme amacıyla SSB’nin öncülüğünde yürüttüğü projelerden biri olan STM500’ün mukavim teknesi fuarın dikkat çeken parçaları arasında yer alıyor.

STM tarafından yapılan açıklamada, Türk mühendislerinin tasarımıyla 2022’de başlanan test üretim sürecinin kalite kontrolleriyle birlikte 2023 yılında başarıyla tamamlandığı belirtildi. STM mühendislerinin denetiminde, TEKFEN İmalat ve Mühendislik AŞ tesislerinde tamamen yerli altyapıyla ilk test bloğu üretildi. Böylece, Türkiye’de ilk kez bir savaş denizaltısının mukavim teknesi sivil sanayide üretildi.

"STM500 yüksek ihracat potansiyeli taşıyor"

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, STM500’ün geliştirilmesi sürecine dair açıklamalarda bulunarak, STM'nin Türkiye’de denizaltı tasarımı, inşası ve modernizasyon yetkinliğine sahip ilk mühendislik şirketi olduğunu ifade etti. Güleryüz, "Türk ve Pakistan donanmalarına yönelik yürüttüğümüz projelerden elde ettiğimiz deneyimle, Türkiye’nin ilk özel harekat ve hücum amaçlı milli denizaltısını tasarlamak için çalışmalara başladık," dedi. Yerli imkanlarla üretilen ilk test bloğunu başarıyla tamamladıklarını belirten Güleryüz, "Bu çalışmayla Türkiye’de ilk kez sivil bir şirkete denizaltı mukavim tekne inşa ve kalite kontrol altyapısı kazandırmış olduk," diye ekledi.

STM500’ün özellikle sığ sularda operasyon yapabilen donanması ve özel kuvvetler operasyonlarına elverişli yapısı sayesinde yüksek ihracat potansiyeli taşıdığına dikkat çeken Güleryüz, “Maliyet etkinliği ve özel kuvvetler operasyonları için tasarlanan sualtı intikal aracıyla donatılacak olması, STM500'ü öne çıkaran özellikler arasında,” dedi.

30 gün boyunca görev yapabilme kabiliyeti

Türk mühendislerinin eseri STM500, hem sığ sularda hem de açık deniz koşullarında görev yapabilecek nitelikte tasarlandı. Denizaltı, keşif ve gözetleme, özel kuvvet harekatları ve denizaltı harbi gibi çeşitli operasyonel ihtiyaçları karşılayacak özelliklerle donatıldı. İleri düzey savaş sistemlerine sahip STM500, 22 kişilik mürettebata ek olarak 8 kişilik özel kuvvetler ekibini taşıyabiliyor. Denizaltı, 200 metreyi aşan derinliklerde 30 gün boyunca kesintisiz görev yapabiliyor.

Platform, dört atışa hazır torpido kovanı ve toplamda sekiz ağır torpido ve güdümlü füze atma kapasitesiyle dikkati çekiyor. 49 metre uzunluğunda ve 4,6 metre çapındaki STM500’ün dalmış durumda 700 tonluk deplasmanı bulunuyor. Maksimum 18 knot hız yapabilen STM500’ün seyir hızı ise 5 knot. Ayrıca, kullanıcı talebine göre Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi ile donatılabilen denizaltı, satha çıkmadan haftalarca sualtında operasyon yapabiliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa